Esteu aquí

Barcelona fa un reconeixement a la imaginació popular i l’orgull de barri de la Festa Major de Gràcia

divendres, juliol 14, 2017 - 09:42

El consistori guardona, amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, a la Fundació de la Festa Major de Gràcia en el seu 200 aniversari.

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona va acollir, ahir a la tarda, l’entrega de la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a la Fundació Festa Major de Gràcia, un reconeixement que arriba en l’any del bicentenari de la celebració de la festa popular.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha presidit l’acte, que ha comptat amb la presència del regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, i de la junta de la fundació, encapçalada per seva presidenta, Carla Carbonell, que ha estat l’encarregada de rebre la medalla. Josep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona, i Josep M. Contel, president del Taller d’Història de Gràcia, s’han encarregat de fer-ne la glossa.

En la seva intervenció, l’alcaldessa ha assegurat que premiar la Festa Major de Gràcia és “premiar la imaginació popular que guarneix els carrers i teixeix vida. Però sobretot, és premiar, retre homenatge i reconèixer la feina de tots vosaltres, de totes aquelles persones que durant anys i anys heu treballat per mantenir ben viva aquesta celebració”. Per la seva banda, el regidor del Districte de Gràcia, Eloi Badia, ha enumerat els motius pels quals s’ha lliurat aquesta medalla i ha afirmat que “aquest guardó és pel talent, per la creativitat, per l’esforç, per la perseverança, pels valors, i perquè és més que una festa major, és un espai de vida, de barri, un moment on creem ciutat.”

L’atorgament de la Medalla es produí en sessió plenària del Consell Municipal de 31 de març de 2017.

Bicentenari festiu

En ocasió de la celebració del Bicentenari de la festa, el districte de Gràcia ha anunciat que recuperarà l’antiga tradició de l’ajuntament de la Vila de guarnir la seva façana enguany, durant la Festa Major de Gràcia. El guarnit s’inaugurarà durant el Pregó de la Festa Major, el 14 d’agost, i s’hi quedarà fins a l’octubre de 2017, moment en què el districte aprofitarà per repintar la façana de la seu del districte per tornar-lo al seu estat original. El guarnit no tindrà elements efímers, i estarà composat només per una pintura a la façana.

A més, la Fundació Festa Major de Gràcia està realitzant, des del mes de maig, tot un seguit d’activitats i celebracions relacionades amb els 200 anys d’existència de l’esdeveniment, que tenen el seu epicentre en l’envelat que s’ha col·locat als Jardinets de Gràcia, un element efímer que recorda els antics envelats festius, amb el que es vol reivindicar una arquitectura efímera en perill d’extinció, feta de manera artesanal respectant les tradicions i reivindicant la història. En aquell espai s’estan realitzant, setmanalment, activitats musicals, teatrals, expositives i infantils