Esteu aquí

Dia Internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones

dimecres, novembre 8, 2017 - 14:14

El proper 25 de novembre és el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones. A Gràcia l'acte central tindrà lloc el 17 de novembre a les 19.30 h a la Plaça de la Virreina, on es farà la lectura del manifest a càrrec del Consell de Dones de Gràcia seguit per una actuació musical. Suma't a l'acte i rebutja les agressions sexistes!

Encesa d’espelmes i llançament de pètals liles. Aquestes seran algunes de les accions simbòliques que es faran a Gràcia el proper 17 de novembre durant l’acte central del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència vers les dones que també comptarà amb l’actuació musical de Sílvia Comes. Com cada any, el Consell de Dones de Gràcia ha preparat un manifest on mostra el seu rebuig contra la violència masclista.

Per altra banda, a la Biblioteca Vallcarca i els Penitents-M. Antonieta Cot (Passeig de la Vall d’Hebron, 65-69), també s’ha organitzat la xerrada “Com viure relacions afectives positives i apartades del maltractament”. Es farà el 22 de novembre a les 19 h a la Biblioteca.

Violència masclista: “La violència que s’exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions, tingui com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l’àmbit públic com en el privat”.

Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista

La violència vers les dones és una de les principals problemàtiques estructurals que patim a les nostres societats. Tots els estudis i informes, tant d’àmbit nacional com internacional, reiteren l’abast de la seva prevalença i la gravetat de les seves conseqüències. Ens trobem davant d’un fet que suposa una greu vulneració dels drets humans, un problema de salut pública (definit per l’OMS) i una qüestió fonamental de seguretat ciutadana.

A l’Estat Espanyol el 28 de desembre de 2004 es va aprovar la Llei orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere. La Llei abasta aspectes preventius, educatius, socials, assistencials i d’atenció a les víctimes, així com el principi de subsidiarietat de les Administracions públiques.

A Catalunya, es va aprovar el 24 d’abril de 2008 la Llei del dret de les dones a l’eradicació de la violència masclista. L’Ajuntament de Barcelona és pioner en la implementació de serveis d’atenció a les dones en situació de violència masclista: l’any 1983 va posar en marxa l’Equip d’Atenció a les Dones (el primer servei ambulatori públic d’atenció específica en situacions de violència de gènere a Catalunya) i el 1986 va crear la primera casa pública d’acollida de llarga estada per violència de gènere a la ciutat de Barcelona.

Actualment l’Ajuntament de Barcelona disposa d’una xarxa de serveis propis que va des de la prevenció, fins a l’atenció ambulatòria i l’acolliment d’urgència per violència masclista. Trobareu tota la informació a la web de Barcelona Antimasclista de l’Ajuntament.