Esteu aquí

El Banc Europeu d'Inversions finançarà la meitat de la construcció de 2.200 habitatges de lloguer social

dijous, maig 18, 2017 - 18:26

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) finançarà el 50% de la construcció de prop de 2.200 habitatges de lloguer públic, previstos dins del Pla pel dret a l'habitatge 2016-2025. Els 125 milions que aportarà el BEI són l’operació de finançament més alta que l'entitat europea ha fet mai i suposarà un gran estalvi per a la ciutat i un aval a les polítiques d'habitatge municipals.

Es tracta de 23 promocions d’un total de 2.198 habitatges que es troben actualment en fase de redacció del projecte, en fase de concurs o pendents d’iniciar la fase de concurs. Es destinaran a persones grans i a famílies que tenen dificultats per disposar d’un habitatge a preu de mercat i que pagaran quotes de lloguer en funció de les seves rendes o ingressos.

A Gràcia es concreta en la construcció de dues promocions: una a l’antiga Clínica Quiró i una altra a la Carretera de Sant Cugat. En total, s’hi construiran 135 pisos que tindran un cost aproximat de 12 milions d’euros.

És la primera vegada que el BEI participa en una operació d’aquesta magnitud. El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat que la decisió “és un aval a les polítiques d’habitatge de l’Ajuntament, perquè són polítiques que tenen una clara orientació social i sostenibilitat energètica“, i ha afegit que ha calgut recórrer a l’entitat europea perquè “ni la Generalitat ni l’Estat estan assumint els seus compromisos i les seves competències en matèria d’habitatge”.

El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha explicat: “Aquest finançament s’ha aconseguit per la bona feina del projecte que va presentar el Patronat Municipal de l’Habitatge i per la sintonia que hi ha entre el nostre projecte i els objectius que té el BEI en aquesta matèria.”

Es preveu que els tràmits administratius es duguin a terme durant les properes setmanes, de manera que el projecte podria passar pel Consell Plenari del mes de juny perquè s’aprovi definitivament. La signatura del crèdit tindria lloc abans de l’estiu.

Per un finançament municipal alternatiu

L’actuació suposarà un estalvi important per a la ciutat, ja que les condicions de finançament que ofereix el BEI són més convenients que les de la banca privada. L’Ajuntament aportarà la resta dels 245 milions del cost de la construcció a través d’aportacions de capital i d’altres fonts de finançament.

A més, s’emmarca en una nova política municipal de relació amb les entitats financeres que afavoreixi una economia més plural i incorpori nous tipus de fonts de finançament en la gestió municipal, com cooperatives, entitats de banca ètica i institucions multilaterals de crèdit.