Esteu aquí

El Coll guanya la plaça Maria Mullerat

dimecres, març 7, 2018 - 10:04

El 10 de març a les 12 h s’inaugura la plaça Maria Mullerat, al conegut com solar de la papallona, al barri del Coll. El nom del jardí està dedicat a aquesta dona i mestra especialitzada en l’ensenyament de nens i nenes amb necessitats especials.

La plaça coneguda com “la Papallona” es va construir a l’espai interior d’illa definit pels carrers de Jaume Cascalls, Tirso i Pere Llobet, amb una superfície total de 1.503 m2. L’espai verd resultant va resoldre l’accés entre la plaça de Laguna de Lanao i el carrer Jaume Cascalls, amb un recorregut integrat a la xarxa de vianants que s’inicia en el Torrent del Remei i que, a través del carrer Jaume Cabrera, arriba a la plaça de Laguna Lanao.

L’Ajuntament de Barcelona va urbanitzar i enjardinar l’espai interior de l’illa  amb la disposició d’espais enjardinats accessibles, que inclouen àmbits vegetals i àmbits d’estada equipats amb mobiliari urbà, una àrea de jocs infantils i tots serveis i instal·lacions d’enllumenat, reg i sanejament.

Des de la finalització de les obres, el 9 de juny de 2015, el lloc a s’ha anomenat “Plaça de la Papallona”, ja que és la imatge a què s’assembla des d’una vista aèria.

La idea de posar-li el nom de plaça Maria Mullerat va sorgir de la Vocalia de Dones de l’AVV Coll-Vallcarca, i el Consell de Dones de Gràcia la va incloure en les seves propostes a la Comissió del Nomenclàtor gracienc.  Recordem que des del districte, hi ha el compromís de posar noms de dones als nous espais, per contrarestrar així el greuge comparatiu.

Qui era Maria Mullerat?

Maria Mullerat va néixer a Cambrils (Tarragona) al 1903. Va estudiar Magisteri l’any 1933. Va ser mestra municipal durant els anys de la guerra civil i va destacar  en pedagogia terapèutica, molt centrada en els estudis de l’educació especial. Incansable viatgera a la recerca de noves pedagogies, va anar a França, Alemanya i Suïssa –durant l’ocupació nazi-, on va conèixer diverses institucions de nens amb dificultats intel·lectuals i també noves pedagogies actives.

Va treballar a la Clínica Mental Tres Torres com a responsable de la part pedagògica del treball d’un grup de nens en l’àrea de llenguatge. El 1963 obre el centre docent “Institución Mullerat” al carrer París, per a l’ensenyament de primària no estatal. L’any 1972, Maria Mullerat va comprar la masia de Can Mora, registrada al Patrimoni de la Ciutat, que permetia oferir un espai sa i acollidor i que alguns alumnes visquessin allà, a més de disposar d’un jardí i un espai per fer tallers. Tot i que Can Mora forma part de la vida del veïnat d’El Coll, a Gràcia, actualment pertany al Districte d’Horta-Guinardó.

A l’acte d’inauguració de la plaça hi assistiran el regidor del Districte de Gràcia, Eloi Badia, la consellera de Dones del Districte, Àngels Tomàs, la vicepresidenta de l’associació Aspasim, Carme Sala, i la representant del grup de comunicadores de Gràcia, Conxa Garcia. També es comptarà amb l’actuació musical de la coral Mare de Déu del Coll.