Esteu aquí

Festa popular per celebrar la recuperació del nom de la plaça del Cinc d'Oros

dimarts, abril 18, 2017 - 15:29

Dissabte 22 d’abril una festa popular celebrarà els valors republicans i la recuperació del nom popular de la plaça del Cinc d'Oros

Amb aquesta celebració popular, el comissionat de Programes de Memòria dona continuïtat als actes que amb el lema Tenim República es van organitzar l’any passat per commemorar el 85è aniversari de la República i la vigència dels seus valors.

Un dels espais principals de celebració serà la Plaça del Cinc d’Oros (antiga Plaça Joan Carles I, situada a la cruïlla del passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal). En aquest indret s’ha escenificat la convulsa història de la ciutat i els canvis polítics s’han reflectit, també, en forma de canvi de denominacions del nomenclàtor de la ciutat i de la col·locació i retirada de monuments representatius de cada moment històric.

Els actes de la Primavera Republicana tenen l’epicentre en la recuperació del nom de “plaça del Cinc d’Oros” per a l’espai situat a la confluència de l’avinguda Diagonal amb el passeig de Gràcia. Dos monòlits, situats a banda i banda de la Diagonal, explicaran l’origen del nom de la plaça de Joan Carles I i el seu vincle amb la República.

D’aquesta manera, la plaça de Joan Carles I, tal com es va batejar l’any 1981, recuperarà el nom amb què, des de l’inici del segle XX, els barcelonins anomenaven l’espai situat entre aquestes dues grans avingudes de la ciutat, i que té l’origen en la instal·lació d’una rotonda central i quatre illetes al voltant que recordaven la figura del cinc d’oros del joc de cartes.

En aquest espai actuaran dissabte, 22 d’abril, a les 12.00 hores Quico Pi de la Serra i l’harmonista Joan Pau Cumelles, que interpretarà La marsellesa i Els segadors. A més, hi participaran els gegants Pau i Llibertat i la geganta l’Ocellaire de l’Eixample. Durant l’acte s’inauguraran dos monòlits, situats davant el Palau Robert i als jardinets de Gràcia, que explicaran la història d’aquest espai.

Els actes festius es traslladaran a la tarda al parc de la Guineueta, on se celebrarà una botifarrada popular, que acabarà amb un concert d’Hotel Cochambre.