Esteu aquí

Prop d'un miler d'activitats a la Festa Major de Gràcia

dimarts, juliol 31, 2018 - 13:46

Tornen els carrers guarnits, la cultura popular i una de les festes majors de barri més emblemàtiques de la ciutat. El 15 d’agost comença la Festa Major de Gràcia, que un any més aposta per oferir activitats que convidin els veïns i les veïnes a viure una festa inclusiva, accessible, sostenible i lliure de masclisme.

La Festa Major de Gràcia d’aquest any presenta una oferta més àmplia d’activitats familiars, es consolida com a espai de joves talents i apropa la ciència a tots els públics. Tot plegat gràcies a la feina de centenars de persones que han fet possible l’organització d’una festa amb 995 activitats.

Aquest any la pregonera serà Elena Carreras, cap d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Vall d’Hebron i referent mundial d’aquest camp professional. La seva elecció respon a la voluntat del Districte de reconèixer dones pioneres en el camp de la ciència.

En el concurs de guarniments participaran 21 carrers i places. Una d’aquestes vies, el carrer de Verdi, celebrarà que fa 40 anys que participa en el concurs; el carrer de la Llibertat, 20 anys, i el de la Perla, 10 anys. Els espais festius coorganitzats pel Districte i altres agents socials se situen en quatre places de la vila:

  • Pl. Dones del 36: programació amb activitats en clau de gènere.
  • Pl. Revolució: Activitats de divulgació científica, inclusives i de col·laboració amb ateneus de fabricació.
  • Pl. Sol: programació de folk i activitats matinals i per a públic infantil i familiar.
  • Pl. Diamant: el swing centra la programació en aquest espai.

Com a novetats d’aquest any, cal destacar que l’imaginari festiu incorporarà l‘Àliga de Gràcia, una nova figura institucional que serà l’encarregada de fer els balls d’homenatge del Districte. També es presentarà l’Esbart Vila de Gràcia, que se sumarà a les colles de cultura popular de la vila.

Festa inclusiva

Es continua avançant perquè la festa major sigui una festa inclusiva en què tothom pugui gaudir independentment de la seva diversitat funcional. Per segon any, les persones amb discapacitat visual podran visitar pel seu compte els carrers guarnits seguint una guia feta amb audiodescripció gràcies a un nou contingut creat amb l’aplicatiu Wheris. També hi haurà activitats infantils inclusives i visites guiades.

Festa antimasclista

S’aplica la guia Caminem cap a unes festes amb perspectiva de gènere, que ofereix indicacions de com organitzar la festa i amb mesures per reubicar els sanitaris o millorar la il·luminació en determinats espais. També es torna a instal·lar el punt d’informació i assessorament a la plaça de la Revolució per sensibilitzar, informar i atendre, en cas de produir-se, assetjaments o agressions masclistes i LGTBIfòbiques.

Festa sostenible

L’ús del got reutilitzable, que va començar l’any passat, es manté aquest any i s’amplia també als establiments de la plaça del Sol. L’objectiu és reduir l’impacte ecològic i les deixalles en carrers i places. Es preveu que es reparteixin 250.000 gots. En aquesta iniciativa també participa el sector de la restauració, amb uns 20 establiments adherits.

Festa solidària

Aquest any els diners que es recaptin amb la venda de marxandatge es destinaran a la Fundació Arrels. Per donar valor al guarnit s’instal·laran tòtems als carrers on s’explicarà el procés de guarnit de cada carrer.

Més informació