Esteu aquí

Una Festa Major antimasclista

dimecres, agost 1, 2018 - 08:53

La festa s'ha dissenyat seguint la 'Guia per a unes festes lliures de masclisme a l’espai públic de Gràcia. Caminem cap a unes festes amb perspectives de gènere’, consensuada per la Taula d'Abordatge de violències masclistes de Gràcia.

La Guia per a unes festes lliures de masclisme a l’espai públic de Gràcia. Caminem cap a unes festes amb perspectives de gènere’, consensuada per la Taula d’Abordatge de violències masclistes de Gràcia formada pel districte, el Circuït Barcelona contra la violència masclista, Feministes de Gràcia, Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears i CJAS, planteja una sèrie de millores a partir de l’experiència de treball amb el protocol elaborat  per a la darrera Festa Major de Vila de Gràcia.

Es va veure la necessitat de fer un pas més i redactar, a partir del marc del protocol, una guia de recomanacions per a caminar cap a unes festes amb perspectiva de gènere per a tot el districte.

Entre les recomanacions recollides a la guia, també n’hi ha de referides al conjunt d’elements de la festa a tenir cura: model d’organització, programa festiu, un compendi de recomanacions que avancen temes fins ara no contemplats com la gestió de l’espai públic de la Festa.

Per avançar cap a una festa lliure d’agressions masclistes, s’ha augmentat un 10% el nombre de sanitaris a la via pública i s’han reubicat, amb l’objectiu d’augmentar la seguretat de les persones usuàries. En total, s’hi han instal·lat 95 sanitaris bàsics, 23 d’adaptats i 8 urinaris tipus font. A més, s’ha estudiat la il·luminació de nit en els espais de festa per tal de garantir la seguretat de tots els espais.

El punt d’informació destinat a sensibilitzar, informar i atendre, en cas de produir-se, assetjaments i/o agressions masclistes i LGTBIfòbiques,  ampliarà el seu horari de les 22.30 h fins a les 6 entre el 15 i el 18 d’agost. Els dies 19 i 20 d’agost tindrà un horari fins a les 4.30 h, i el 21 d’agost, fins a les 3 h. El punt d’informació estarà situat a la plaça de la Revolució. A més, hi haurà dues parelles d’informador i assessors, itinerants pels diferents espais.

Durant el mes de maig es van fer dues sessions de formació sobre el protocol per prevenir violències masclistes als responsables de les entitats i dels carrers que realitzen festes nocturnes al districte de Gràcia.

Quant a la vigilància de l’espai públic, entre el 15 i el 21 d’agost, hi ha previst un operatiu especial mentre duri la celebració de la Festa Major, amb patrulles de la Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra dimensionades per tal de garantir un desenvolupament de la Festa correcte i segur.