092
< Inici

Museu de la Guàrdia Urbana

El Museu de la Guàrdia Urbana va ser inaugurat el 10 d’octubre de 2002. Ubicat a la planta baixa de l’edifici de Prefectura, carrer de la Guàrdia Urbana número 3 al districte de Sants Montjuïc, aplega importants col·leccions d’objectes relacionats principalment amb la Guàrdia Urbana de Barcelona així com d’altres policies, fruit d’intercanvis realitzats en les visites dels diferents cossos a la ciutat de Barcelona.

Actualment es poden veure algunes mostres dels diferents uniformes que s’han utilitzat al llarg dels 164 anys d’història de la Guàrdia Urbana, des del primer model d’indumentària de l’any 1843 fins els darrers de 2007, passant pels de la secció de la Unitat Muntada de 1856, 1968, gran Gala i mitja Gala, segons el protocol representatiu; uniformes de la Secció Motoritzada dels anys 60 i del 2000; uniforme i equipament sencer d’un sereno dels anys 50 així com altres de molt significatius en la revolució històrica de la Guàrdia Urbana.

Com a vehicles històrics s’exposen una moto Harley de l’any 1929, primer vehicle utilitzat pels agents amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, una moto Sanglas de 250 cc matriculada al 1953 i tancant el cercle una Honda Paneuropean del 2007.

Molt important és el fons documental amb la col·lecció de tots els models de targetes d’identitat de la Guàrdia Urbana des de principis dels anys 20 fins els actuals, així com la documentació administrativa de més de mig segle d’antiguitat.

La col·lecció de fotografies provinents de l’Arxiu Històric de la Ciutat i de les donacions particulars de familiars d’antics guàrdies, ens permeten veure imatges des de principis de 1900 fins a l’actualitat amb l’evolució de la uniformitat i les diferents tasques que ha dut a terme la Guàrdia Urbana en aquest temps.

Hi ha col·leccions de petits objectes que configuren la part sentimental del museu, l’exposició d’aquesta sèrie d’objectes provinents de persones que han estat directament amb ells i les circumstancies que els envolten, ens pot fer reflexionar sobre la necessitat humana de preservar el record del passat mantenint viva la memòria a través del seu poder evocador connectant el present amb el passat.

El Museu es pot visitar tots els dies feiners de dilluns a divendres de 10 a 14h, amb visita concertada. L’entrada és lliure i gratuïta, és obert al públic en general, escoles, grups, associacions, etc.

Per realitzar la visita cal posar-se en contacte prèviament per telèfon o correu electrònic: