Programa Escolar “Ens ho mengem tot”

El programa educatiu Ens ho mengem tot s’adreça a les escoles de la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de sensibilitzar del malbaratament alimentari, proposant setmanalment analitzar i estudiar el grau de malbaratament dels aliments: verdures o hortalisses, carns, cereals, o fruita, entre d’altres. L’activitat permet repassar el significat de conceptes com quilòmetre 0, aliments de proximitat o petjada ecològica. A més, es combina amb jocs i activitats educatives que es fan al pati durant l'hora del menjador.

La campanya, que pren com a punt de partida la "Guia per evitar el malbaratament alimentari: Pensa, compra, cuina, menja" publicada per l'Ajuntament de Barcelona el novembre del 2011, s’emmarca en les activitats adreçades a la xarxa d'escoles i centres integrants a “Escoles + Sostenibles” i que s'inscriu en el Pla de Prevenció de Residus de Barcelona.

Cada setmana els centres proposen un seguit d’accions per conèixer la procedència dels aliments que es consumeixen al menjador escolar, quantificar el malbaratament de l’aliment, si és que n’hi ha, difondre consells per evitar aquest malbaratament i analitzar la petjada ecològica dels elements malbaratats. Al final de curs s’elabora un informe, amb les dades aportades per tots els centres, sobre la petjada ecològica total, el nombre de persones que es podrien beneficiar de l’aliment malbaratat i altres qüestions importants.

Els objectius del programa són:

  • Dur a terme una campanya de sensibilització sobre el malbaratament alimentari als menjadors escolars dels centres educatius de Barcelona

  • Conèixer la petjada ecològica de determinats aliments d’ús quotidià en els àpats escolars.

Més informació:
Programa Escolar – Ens ho mengem tot