• Inici
  • / Diccionari de la prevenció

Diccionari de la prevenció

L'Abc de la prevenció

A

Abocador: indret destinat a abocar-hi escombraries. Normalment s'ubiquen en espais naturals. Segons la Llei 6/1993, reguladora de residus a Catalunya, un abocador és "la instal·lació de disposició del rebuig dels residus que s'utilitza per al dipòsit controlat d'aquests en la superfície o sota terra".

A granel: sense envasar, sense empaquetar, a doll.

Anàlisi del cicle de vida: instrument tècnic que permet analitzar els aspectes ambientals d'un producte o servei al llarg de tot el seu cicle de vida, des de l'obtenció de les matèries primeres, passant per la seva producció i la vida útil posterior, fins al seu tractament com a residu, incloent-t'hi els processos de transport i altres que hi estiguin relacionats.

Autocompostatge: ús de la tècnica del compostatge en origen per als residus orgànics del jardí i alimentaris. Engloba tant el compostatge domèstic com el compostatge comunitari.

B

Biodegradables: compostos o productes que poden ser degradats per microorganismes en un període curt de temps i que, per tant, no romanen al medi, de manera que el seu impacte ambiental és menor. Per exemple, hi ha detergents més biodegradables que d'altres.

Bones pràctiques: conjunt de formes correctes d'actuació personal i de gestió i control de les activitats industrials que afavoreix la minimització de residus i d'emissions.

Bosses compostables: bosses que han estat fabricades per arribar a una planta on puguin ser transformades en compost juntament amb els residus orgànics.

C

Caracterització de residus: determinació del tipus, composició i proporció dels diferents components d'una mostra de residus.

Cicle de vida: conjunt d'estadis pels quals passa un producte, des de l'obtenció de les matèries primeres per fabricar-lo fins a la gestió quan esdevé un residu.

Comerç just: activitat comercial que es basa a aplicar criteris de respecte al medi ambient i equitat social amb els productors.

Compost: producte orgànic, higienitzat i parcialment estabilitzat, procedent del procés de compostatge de la fracció orgànica dels residus i de les restes de poda, l'ús del qual pot resultar beneficiós per al sòl i/o el desenvolupament de les plantes.

Compostador: és la instal·lació, en un format variable de caixes acumulables de fusta o plàstic dur, on es desenvolupa el procés de compostatge. En el cas de les instal·lacions de compostatge col·lectiu, el compostador consta de dues grans caixes de fusta on se separa la matèria orgànica en procés avançat de compostatge de la que està en fase inicial.

Compostatge: procés pel qual les restes de menjar i altres restes orgàniques es transformen en compost, un adob natural apte per a l'agricultura i la jardineria.

Consum immaterial: aquell que no es fonamenta en béns materials, sinó bàsicament en serveis.

Consum responsable: actitud en què, com a consumidors, es pren consciència de l'impacte ambiental i social que genera el consum i s'actua en conseqüència per mirar de reduir-lo.

Compra verda: és la selecció i compra de productes amb qualitats ambientalment positives.

D

Desenvolupament sostenible: desenvolupament econòmic i social que té lloc sense detriment del medi ambient ni dels recursos naturals dels quals depenen les activitats humanes i el desenvolupament, tant del present com del futur.

E

Ecodisseny: disseny d'un producte, projecte, actuació, etc. que té en compte la seva incidència material i potencial sobre el medi ambient.

Ecoproductes: productes amb un cicle de vida de mínim impacte ambiental.

Envàs: recipient dins el qual és aconduït un producte a fi de conservar-lo, transportar-lo, distribuir-lo, vendre'l i facilitar-ne l'ús als consumidors.

Envasos retornables: envasos destinats a ésser reutilitzats pels envasadors, els quals normalment en cobren un dipòsit.

Envasos no retornables: envasos destinats a ser usats una sola vegada i que, per tant, no es retornen als fabricants del producte.

F

Fracció: cadascuna de les parts en què es divideixen els residus urbans, segons la seva composició, per tal de facilitar-ne la recollida selectiva. Les fraccions més importants són: paper i cartró, envasos lleugers, vidre, restes orgàniques i residus especials.

G

Generació de residus: quantitat de residus produïts en un àmbit territorial determinat.

Generador singular: activitat productora d'una o més fraccions residuals que, per les característiques, localització, quantitat i qualitat dels seus residus, pot ser susceptible d'una gestió específica que millori les possibilitats de valorització.

Gestió de residus: conjunt d'activitats que comprèn la recollida, el transport, l'emmagatzematge, la valorització, la deposició de rebuigs i la comercialització de residus.

Gran productor: empresa o institució que, per les seves característiques, constitueix un generador de grans quantitats de residus d'una determinada fracció, la qual cosa justifica l'adopció de mesures expressament orientades a una recollida específica.

H

Hort urbà: sistema de cultiu pensat per poder produir hortalisses en un pati, terrassa o balcó.

I

Impacte ambiental: alteració de les característiques inicials del medi ambient provocada per un projecte, una obra o una activitat.

Impropi: residu que ha estat abocat al contenidor que no li correspon.

Incineració: tractament tèrmic amb què es transformen els residus en matèries inertes i gasos a través d'una combustió controlada a temperatura elevada. Actualment es porta a terme en instal·lacions de valorització energètica.

J

K

L

Llauna: recipient de llauna o alumini que es tanca hermèticament per a la conservació del seu contingut.

Llei 6/1993, de 15 de juliol, reguladora dels residus: llei marc que determina la política de gestió de residus de Catalunya amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de la ciutadania, obtenir un alt nivell de protecció del medi ambient i dotar els ens públics competents dels mecanismes d'intervenció i control necessaris per garantir que la gestió dels residus es fa sense posar en perill la salut de les persones i reduint l'impacte ambiental.

M

Malbaratament: consum exorbitant i antieconòmic de recursos de qualsevol mena.

Matèria orgànica: fracció dels residus provinents de les restes de menjar i de poda.

Medi: conjunt dels elements biòtics (flora i fauna) i abiòtics (energia solar, aigua, aire i terra mineral) que integren un determinat espai, que afecten el desenvolupament i la supervivència d'un organisme i que permeten el desenvolupament d'ecosistemes.

N

O

P

Paper: substància feta en forma de làmines molt primes de fibres cel·lulòsiques adherides les unes a les altres.

Plàstic: compost polimèric sintètic, transformat mitjançant l'aplicació de calor i de pressió, que s'utilitza en la fabricació de diversos objectes.

Prevenció: conjunt de mesures preses per evitar, contrarestar o disminuir un risc.

PROGREMIC: Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya.

Punt verd: deixalleria o centre de recuperació de residus, instal·lació municipal on els ciutadans poden portar tota mena de residus domèstics per ser classificats i posteriorment recuperats o tractats adequadament; es redueix, així, l'impacte de les deixalles en el medi.

Q

R

Rebuig: residu o fracció de residu no valoritzable.

Reciclatge: opció de valorització consistent a reutilitzar un residu en el procés de fabricació del mateix producte, o d'un producte amb una funció anàloga.

Recollida selectiva: recollida separada de diferents fraccions de residus, com ara matèria orgànica, vidre, paper, plàstic, piles, olis, medicaments, etc.

Recuperació: opció de valorització consistent a aprofitar les substàncies o els recursos energètics valuosos continguts en un residu.

Reducció de residus: conjunt de mesures que tenen per objectiu la disminució de la producció de residus.

Residu (domèstic, municipal...): material que es genera com a conseqüència no desitjada de qualsevol activitat humana, els generadors o posseïdors del qual se n'han desprès o tenen la intenció o obligació de desprendre-se'n.

Residu especial: residu que, per les seves característiques físiques, químiques o biològiques, tòxiques o perilloses, o per causa del seu grau de concentració, requereix un tractament específic i un control periòdic per tal d'evitar els seus efectes nocius potencials per a la salut o per al medi.

Residu voluminós: residu municipal que per la seva grandària no pot ser objecte de la recollida ordinària d'escombraries.

Reutilització: opció de valorització consistent a utilitzar de nou un residu en la seva forma original per al mateix ús o per a un altre.

S

Separació en origen: separació de les diferents fraccions de residus en recipients diferenciats, en el mateix lloc i moment en què es generen, a fi de facilitar-ne la recollida i valorització posteriors.

Sistema de dipòsit, devolució i retorn: un sistema de dipòsit, devolució i retorn (anomenat SDDR) associa un valor a cada envàs a fi que aquests siguin retornats pels consumidors i es puguin reciclar.

Sostenibilitat: conjunt de polítiques destinades a fer compatible el creixement econòmic i la preservació de la biodiversitat i evitar, en darrer terme, la degradació de la biosfera provocada per l'acció humana.

T

Tractament de residus: operació o conjunt d'operacions que tenen per objecte modificar les característiques físiques, químiques o biològiques d'un residu per tal de reduir o neutralitzar les substàncies perilloses que conté, recuperar-ne matèries o substàncies valoritzables, facilitar-ne l'ús com a font d'energia o afavorir la deposició de rebuigs.

Triatge de residus: conjunt d'operacions d'emmagatzematge, classificació, selecció i/o condicionament de residus que no han estat separats en el mateix lloc on s'han generat, que té per objecte facilitar-ne la valorització posterior.

U

Usar i llençar: tipus de productes i d'estil de vida en què s'accelera el malbaratament dels recursos i la producció de residus.

V

Valoritzar: reaprofitar d'alguna manera útil un residu, de forma que es fa servir per donar-li un nou ús ?com es fa amb el reciclatge? o se n'extreu energia ?amb la valorització energètica.

Venda automàtica sostenible: màquines expenedors de cafè i productes similars que no utilitzen gots ni culleretes.

Vidre: substància inerta i fràgil composta de silicats no cristal·litzats. S'utilitza per envasar líquids, en finestres, etc. És objecte de recollida selectiva i es recupera per fusió.

W

X

Y

Z