Esteu aquí

Homenatge a l'Escola del Mar

dijous, gener 11, 2018 - 09:42

Diferents escoles de Ciutat Vella i d’Horta-Guinardó han participat en els actes de memòria del bombardeig d’aquest centre educatiu

Més de dos-cents alumnes de diferents escoles de Ciutat Vella i d’Horta-Guinardó han participat en els actes de memòria i d’homenatge de l’Escola del Mar, bombardejada ara fa 80 anys, el 7 de gener de 1938, i que després de reubicar-se provisionalment a Montjuïc ha continuat en funcionament al Guinardó.

Es tracta d’una iniciativa popular per donar a conèixer tant el llegat de l’escola, referent públic de renovació pedagògica a l’època, com els bombardejos, i l’ha assumit i coordinat la Taula de Memòria Històrica i Democràtica de Ciutat Vella mitjançant el Museu d’Història de Barcelona.

S’ha instal·lat una taula de memòria que explicarà els fets i assenyalarà el lloc que ocupava l’escola en el carrer de la Barceloneta. A més, els dies 16 i 18 de gener es faran dues xerrades al Centre Cívic Barceloneta per recordar tant la tasca pedagògica  de l’Escola del Mar com els bombardejos que va patir Barcelona.

Un tresor per cuidar i recordar

L’Escola del Mar, inaugurada el 26 de gener de 1922, va ser una iniciativa municipal que oferia un sistema pedagògic revolucionari que posava l’infant en el centre de l’educació. Va ser fundada pel pedagog Pere Vergés en un edifici construït amb fusta i dissenyat per l’arquitecte municipal Josep Goday.

El centre, a tocar de la platja de pescadors, s’organitzava com una petita república governada pels seus alumnes, sense diferències entre els nens i les nenes i on s’aprenia a pensar, s’escoltava música, es llegia i es jugava molt.

Quinze anys després de la seva inauguració, el 7 de gener de 1938, en plena Guerra Civil, l’aviació de la Itàlia feixista va bombardejar i destruir l’escola, que tot i això va continuar la seva tasca, de primer, a Montjuïc i des del 1948 fins a l’actualitat, al barri del Guinardó.

El bombardeig de l’Escola del Mar va anar seguit del de la plaça de Sant Felip Neri, el 30 de gener del mateix any, i de l’onada de grans atacs aeris sobre la població civil patits durant el mes de març.