Esteu aquí

La gent gran de Sant Genís ja té el seu Casal

dilluns, juliol 17, 2017 - 12:37

Es tracta d’un equipament llargament reivindicat pels veïns i veïnes

El barri de Sant Genís dels Agudells compta amb un nou Casal de Gent Gran, un equipament llargament reivindicat al llarg de les darreres dècades, ja que no n’hi havia cap a la zona de Collserola per sobre de la Ronda de Dalt. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president del districte d’Horta-Guinardó, Jaume Collboni, i la regidora del districte, Mercedes Vidal, van inaugurar divendres passat l’equipament.

El nou casal, que es va començar a construir al juliol de 2016, neix amb l’objectiu de promocionar la participació de la gent gran de l’entorn, incidint en les accions per a l’envelliment actiu i la millora de la qualitat de vida dels majors que duu a terme el consistori en el conjunt de la ciutat. En aquest sentit, el Pla de Barris impulsa específicament a Sant Genís el projecte “Gent Gran Activa-Envelliment saludable”.

El Casal de Gent Gran de Sant Genís té una superfície de 728m2 i compta amb una sala polivalent, una sala com a espai de trobada i sala de lectura, una de jocs, dos sales de taller, una aula de cuina, i una d’informàtica. Tots els espais s’han dissenyat perquè siguin polivalents i puguin acollir diferents tipus d’activitats en funció de la programació. El pressupost ha estat d’1.100.000€.

El barri de Sant Genís i el veí barri de Montbau són els dos barris amb la taxa més alta de Barcelona pel que fa a persones majors de 65 anys (el 27,80% a Sant Genís i el 32,8% a Montbau). També tenen uns índex de solitud molt per sobre de la mitjana de la ciutat. En el cas de Sant Genís, el 26,3% de persones de més de 74 anys viuen soles i en el cas de Montbau, el percentatge se situa en el 27,7%.

Des del dia 17 de juliol fins al dia 28 el casal obrirà de 17.00 a 20.00 h. Durant aquest període es recolliran les dades de les persones interessades en fer activitats al setembre, es lliurarà informació sobre el funcionament i es mostrarà l’equipament als veïns i veïnes. La sala de lectura i la sala de jocs restaran obertes al públic. El gestor de l’equipament, que durà a terme les activitats concretes, començarà el 4 de setembre.

Sistema constructiu innovador i sostenible
El Casal de Gent Gran de Sant Genís s’ha construït d’una manera molt innovadora, aprofitant el desnivell del terreny per facilitar l’accés de les persones amb mobilitat reduïda. Un 85% de la construcció es va completar en taller, fet que va facilitar limitar molt el temps d’actuació sobre el terreny i la generació de residus. Tant el model de treball com el sistema constructiu han estat possibles pel desenvolupament de noves eines informàtiques de disseny i de transmissió d‘informació.

L’edifici aposta per una construcció sostenible, amb mesures bioclimàtiques d’acord amb la seva ubicació, per tal d’augmentar la seva eficiència energètica i la seva qualitat ambiental, aconseguint la certificació energètica A. El sistema és desmuntable i reciclable íntegrament.