Barcelona es prepara per ser el laboratori europeu del 5G

Tecnologia. La iniciativa 5GBarcelona crearà un entorn experimental a la ciutat per transformar-la en laboratori metropolità de la tecnologia 5G.

La iniciativa 5GBarcelona crearà un entorn experimental a la ciutat per transformar-la en laboratori metropolità de la tecnologia 5G.

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) presenten avui l’acord que han signat per impulsar la iniciativa 5GBarcelona, que ha de convertir la ciutat i Catalunya en un dels hubs d’innovació digital europeus en l’àmbit del 5G.

La tecnologia 5G permetrà un canvi tecnològic i la creació d’entorns intel·ligents i d’indústries avançades al servei de la ciutadania i dels sectors econòmics emergents. A més, es pretén facilitar l’accés a l’anomenada internet de les coses (IoT) obrint pas a la generació de nous serveis disruptius com els vehicles autònoms i connectats, els serveis basats en drons, la Indústria 4.0 i l’accés a serveis remots d’eSalut, tot millorant l’experiència de l’usuari. El desplegament de 5G portarà una transformació tecnològica de serveis i d’infraestructures, reduirà la bretxa digital i generarà oportunitats per a les noves generacions.

Aquesta iniciativa posarà en marxa un hub digital europeu de 5G, basat en una infraestructura experimental oberta a l’àrea metropolitana que actuarà com a laboratori urbà, ciutadà i tecnològic per a la validació de tecnologies i serveis 5G. Aquest serà un entorn d’innovació oberta basat en la col·laboració entre diferents actors, tant públics com privats, i que generarà sinergies amb l’ecosistema generat pel Mobile World Congress (MWC) i la resta de fires tecnològiques que se celebren a Barcelona.

Durant aquest any la Comissió Europea escollirà, dins les següents fases del programa 5G-PPP, un nombre reduït de projectes que tindran com a objectiu crear entorns de proves i validació de 5G, i 5GBarcelona vol esdevenir-ne un.

Actualment, Barcelona ja està actuant com a banc de proves ciutadanes del nou paradigma 5G mitjançant el projecte 5GCity. Aquest projecte té la participació, entre altres, de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació i2CAT, Betevé i CellNex per desenvolupar un pilot centrat en el desplegament d’una xarxa neutra 5G.

Durant els mesos vinents, els membres fundadors de la iniciativa 5GBarcelona començaran a implementar el pla d’acció que haurà de permetre el desplegament de la infraestructura experimental, identificar aquells verticals als quals donar suport i servei, incorporar altres entitats i empreses que hi participin de forma conjunta i implicar una base ciutadana en aquesta iniciativa oberta i estratègica en l’àmbit de Barcelona i Catalunya que permeti convertir el 5GBarcelona en el primer Living Lab 5G d’Europa i del món.

Back to top