Govern digital de Barcelona: obert, àgil i participatiu

La Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, Francesca Bria, ha presentat a la Comissió d’Economia i Hisenda la Mesura de Govern.

La Comissionada de Tecnologia i innovació Digital, Francesca Bria, ha presentat  a la Comissió d’Economia i Hisenda la Mesura de Govern per a la Digitalització Oberta: Programari Lliure i Desenvolupament Àgil de Serveis a l’administració, que preveu la migració progressiva dels serveis digitals cap al codi obert. 

Aquesta mesura es basa en el Pla Barcelona Ciutat Digital i la nova llei espanyola 39/2015 de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, que estableix que a l’any 2020 els canals digitals han de ser prioritaris a l’hora de proveir els serveis públics. Aquest Pla també pren en consideració les directrius europees actuals, tals com el Pla d’Acció d’Administració electrònica 2016-2020 de la UE i el nou Reglament General de Protecció de Dades europeu (RGPD), al qual s’ha d’adaptar i ha de complir qualsevol administració pública a partir de març de 2018.

La Mesura de Govern recull el Pla de Transformació Digital que contempla la prestació de serveis digitals àgils, oberts i ètics als ciutadans, a través d’una vintena de projectes emblemàtics, com el nou portal d’atenció ciutadana, els nous serveis municipals al mòbil, el portal de participació ciutadana i democràcia digital decidim.barcelona, l’agenda d’actes i equipaments municipals o el nou servei d’incidències i reclamacions a la via pública.

L’objectiu principal del Pla és transformar l’Ajuntament de Barcelona en una administració líder alhora de prioritzar els canals digitals per proveir serveis als ciutadans, capaç de desenvolupar de forma àgil dels serveis digitals centrats en les necessitats reals de la ciutadania, fent ús del programari lliure i d’estàndards oberts per garantir la sobirania tecnològica del municipi, augmentant l’eficiència i l’estalvi i reduint costos.

En aquest sentit, l‘Ajuntament de Barcelona assumeix el compromís que el 70% de la inversió municipal en desenvolupament del nou software, en el que queda de mandat, es farà amb codi obert, fet que permetrà afavorir l’elecció de petits i mitjans proveïdors i eliminar costos en llicències d’ús dels grans proveïdors tecnològics.

El Pla també preveu posar a disposició dels ciutadans dades de l’Administració Pública per a que puguin reutilitzar-les i obtenir més valor. L’obertura de dades de la ciutat anirà acompanyada de la garantia dels drets fonamentals de la ciutadania pel que fa al seu dret a la privacitat i confidencialitat de dades i compliment de la nova normativa europea de protecció de dades.

El Pla de Transformació Digital de l’Ajuntament de Barcelona estar dotat d’un pressupost de 72.000.000€ i 31.750.000€ que es destinen als projectes emblemàtics que es desenvoluparan dins del Programa per a la Digitalització Oberta: Programari Lliure i Desenvolupament Àgil de Serveis a l’Administració Pública. Aquests projectes es desenvoluparan amb metodologies àgils, incorporaran programari lliure i de codi obert o incorporaran noves pràctiques en l’ús de les dades.

Podeu trobar  més informació detallada de la mesura de Govern a través de 6 Guies que defineixen els estàndards Municipals que s’han d’implementar, especialment en matèria de sobirania tecnològica i de contractació publica de tecnologia, aquí.

Back to top