L'Institut Ferran Tallada, guanyador de la Primera edició_2018 del concurs “Repte Barcelona Dades Obertes”

Aquest repte és un projecte educatiu que, en format pilot i per primera vegada, té com a objectiu fomentar el coneixement i l’ús de les dades obertes publicades al portal Open Data BCN als centres educatius de la ciutat.

La Fàbrica de Creació de Fabra i Coats ha acollit avui l’acte amb més de 300 assistents entre joves estudiants, professors/es, personal municipal i d’altres institucions i entitats relacionades amb les dades.

Al llarg del curs, 223 alumnes de 3r i 4t d’ESO de 6 instituts públics de Barcelona han analitzat el seu entorn i han proposat accions per millorar-lo a través de l’anàlisi de la informació disponible al portal Open Data BCN.

L’acte ha estat presidit per la Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, Francesca Bria amb la presència de Màrius Boada i Pla, Director de l’Oficina Municipal de Dades.

El projecte guanyador ha estat el presentat per l’Institut Ferran Tallada. Els alumnes d’aquest centre han utilitzat l’Índex de cohesió social (ICS) per mesurar les desigualtats dels barris de la ciutat en un treball que han anomenat ‘La cohesió social va per barris’

Se’ls hi ha fet  entrega d’un guardó commemoratiu pel centre, els professors i els alumnes i a més s’ha fet entrega d’un xec per a una  “Visita guiada a l’Edifici Media-TIC, eix de l’estratègia econòmica de Barcelona i un taller personalitzat d’anàlisi de dades a càrrec d’experts en aquest àmbit per a tota la classe del grup guanyador”.

L’Institut Vila de Gràcia ha presentat un anàlisi de les incidències que es produeixen al seu barri i del temps de resposta que tenen, els estudiants de l’Institut Juan Manuel Zafra han analitzat on es troba la major concentració de punts d’accés Wifi gratuïts de la ciutat, l’Institut Joan Brossa ha analitzat l’evolució dels preus dels lloguers, la presència de pisos turístics i la renda per càpita de cada barri, l’Institut J. Serrat i Bonastre ha presentat un anàlisi dels mesos i els barris de Barcelona en els quals s’han produït més accidents de trànsit durant els últims 5 anys i, per últim, l’Institut Josep Comas i Solà han calculat la densitat de punts d’accés WIFI per habitant.

La Comissionada, Francesca Bria, ha tancat l’acte tot agraint la participació dels alumnes, professors i dels organismes implicats, anunciant que, ara mateix, comença el Repte Barcelona Dades Obertes Segona edició_2019.

El concurs escolar Repte Barcelona Dades Obertes està promogut pel servei de Dades Obertes de l’Ajuntament de Barcelona (Open Data BCN). El repte ha estat organitzat per l’Oficina Municipal de Dades, l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI), l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB); el Consorci d’Educació de Barcelona i el Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE).

Més informació

Back to top