L'esport com a sortida professional per als i les joves

Feina. 150 joves van participar en la jornada "Mou-te. Fes de l'esport la teva feina", impulsada pel Departament de Joventut. L'acte va comptar amb la col·laboració d'una vintena d'entitats esportives de la ciutat. Te'l vas perdre?

 

18 institucions i entitats del món de l’esport van participar a la jornada “Mou-te. Fes de l’esport la teva feina”, que es va celebrar el passat 29 de novembre al Casinet d’Hostafrancs, impulsada pel Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona.

L’acte va comptar amb l’assistència de 150 joves, alumnat -en la seva majoria- de cicles formatius de l’àmbit esportiu impartits a l’Institut Mare de Déu de la Mercè, l’Escola Vitae, Aites, el centre Santapau-Pifma i l’Escola Universitària Formatic (EUFB).

La cap del Departament de Joventut, Alícia Aguilera, els va donar la benvinguda fent una breu introducció al Pla per al Foment de l’Ocupació Juvenil de Qualitat, un Pla que contempla, entre d’altres eixos prioritaris, “Promoure la formació i la capacitació professional”, i “Fomentar l’ocupació i la contractació juvenil”. El Pla especifica, com una de les seves mesures, l’organització d’actes de trobada, en clau sectorial, de joves, empreses i entitats de ciutat, com va ser, precisament, l’esdeveniment “Mou-te”.

Durant una primera part de la jornada, els i les assistents van poder escoltar les intervencions de Mercè Jofra, representant de l’Institut Barcelona Esports de l’Ajuntament de Barcelona, i d’Alèxia Pérez, gerent del Col·legi de Llicenciats en Educació física i Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya (COPLEFC).

Ambdues els van exposar les seves reflexions sobre les oportunitats i les condicions laborals que Barcelona ofereix en el sector de l’activitat física i l’esport, convidant-los a inscriure’s en el ROPEC (Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya).

Tot seguit, l’equip del servei d’Assessorament laboral per a joves van introduir conceptes sobre drets i deures laborals que els i les joves han de tenir en compte en accedir a una feina: la informació que conté una nòmina, els tipus de contractes i convenis més comuns en el sector de l’esport, les limitacions per treballar si s’és menor d’edat, els permisos retribuïts…

En una segona part, va tenir lloc una taula rodona amb la participació de Joan Pérez de l’Associació Catalana de Gestors Esportius de Catalunya (ACGEP), Toni Brocal de l’Associació d’Empresaris de Clubs Catalans de Fitness (ADECAF), Borja Sánchez de la Fundació CET10 i Milena de Murga de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC).

Aquest espai va consistir en un debat i en un posterior torn obert de preguntes sobre què valoren les empreses i entitats per a la contractació de professionals de l’esport: quines aptituds, formació  i qualitats valoren més en processos de selecció, com poden els i les joves accedir a ofertes de l’àmbit esportiu, quin paper juguen les xarxes socials i LinkedIn a l’hora de buscar feina en aquest sector…

Per finalitzar la jornada, es va muntar una fira d’estands on els i les joves van poder adreçar-se directament a les empreses i entitats col·laboradores: Agència Seven MilaAssociació BocaBlocAssociació Catalana de Gestors Esportius de Catalunya (ACGEP)Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (ACELLEC)Associació d’Empresaris de Clubs Catalans de Fitness (ADECAF)Associació Esportiva Les Corts – UBAEClub esportiu Mediterrani, Departament arbitral de la Federació Catalana de BasquetbolDuet Sports, Escola d’Entrenadors de la Federació Catalana de FutbolFundació Can Caralleu Esport – Fundació ClarorJob Dream ConsultingJohan Cruyff Institut

Els i les professionals els van facilitar informació sobre la seva activitat i les seves borses de feina, i fins i tot van recollir candidatures in situ.

Si no vas poder assistir a la jornada, i tens dubtes sobre les sortides acadèmiques i professionals en l’àmbit esportiu, no deixis de contactar amb un dels 11 Punts d’Informació Juvenil de la ciutat on t’atendran i et derivaran, si cal, a un assessorament especialitzat, gratuït i personalitzat.