No t'identifiques amb la gent dels Casals de joves? Trenca els teus prejudicis!

Joves. Una jove que fa anys participa en Casals de joves trenca amb la imatge esbiaixada que puguis tenir de l'ambient casalero i et mostra per què ja tardes en formar-ne part!

 

Fa dos anys que la Carla Valle (27) forma part del Secretariat, l’òrgan de direcció i coordinació de la Federació de Casals de Joves de Catalunya.

Veïna del barri d’Horta, la Carla va viure la seva primera experiència associativa a l’Esplai Isard Flor de neu (Esplac), entitat mare d’on va sorgir el seu Casal, el Queixal d’en Xöves (Casal de Joves d’Horta), en el qual va participar com a responsable durant quatre anys.

Ella et guia per descobrir la realitat dels Casals de joves i et demostra per què ja estàs tardant en vincular-t’hi!

 

— Què és i què no és un Casal? Com es gestiona?

Un Casal de joves és una associació juvenil compromesa amb la societat, que aglutina les inquietuds dels i les joves, les quals ens mobilitzem per trobar un espai comú d’intercanvi d’experiències, un projecte que ens permeti realitzar-nos i desenvolupar els nostres interessos i passions.

Un Casal és un projecte d’autogestió, apoderament i participació juvenil, on són les pròpies joves les que lideren l’entitat a través de la gestió, l’organització i la presa de decisions.

Cada Casal té una programació pròpia creada a partir dels interessos dels i les joves que en formen part i de l’anàlisi de les necessitats i inquietuds que identifiquen les pròpies joves d’altres joves del seu entorn. D’aquesta manera, el Casal és un espai gestionat per joves que creen activitats per a altres joves, on pots trobar tallers, formacions, bucs d’assaig, espai de trobada, jocs, cinefòrums, exposicions, concerts, jam sessions i un llarg etcètera!

Una de les reivindicacions que comparteixen tots els Casals de joves és que cada cop és més difícil tenir accés a entorns socials assequibles econòmicament per als i les joves, on es vetlli per oferir diversitat de gustos i interessos i es promoguin interrelacions entre les joves saludables, igualitàries i respectuoses. La majoria de projectes casaleros comparteixen aquesta tasca de dinamització social per a les joves, ofereixen oci alternatiu i vetllen per a que existeixin aquests espais a cada barri, ciutat i poble de Catalunya.

 

— Què hi ha de realitat en la imatge estereotipada del casalero? Ja saps, catalanista, hippie, tancat, d’esquerres…?

No hi ha un sol perfil de casalera o casalero, cada Casal és un món i cada Casal té un estereotip segons els interessos de les persones que en formen part. Hi han Casals més roleros altres més salseros, futbolineros, festivaleros… El que tenen en comú és que són projectes transformadors i col·lectius: el casal serà el que les pròpies joves decideixin, tot respectant la diversitat i la llibertat.

Per poder aprendre, créixer i desenvolupar-nos, volem que el nostre model sigui plural i el més ampli possible.

 

— Quins Casals de joves hi ha a Barcelona?

A Barcelona pots trobar dos tipus de projectes, la diferència més rellevant entre aquests la trobem en com es gestionen i qui pren les decisions: per una banda, existeixen equipaments municipals gestionats per empreses i, per altra banda, Casals o Assembles autogestionades per joves que poden estar en un equipament municipal o en un local cedit o privat.

És en aquest segon projecte al qual està vinculada la nostra Federació i amb el qual tenim presència per tota la ciutat.

Els Casals de Barcelona que formen part de la Federació de Casals de Joves de Catalunya són: a Nou Barris, el Casal de Joves de La Guineueta, el Casal de Joves de Prosperitat, el Kasal de Joves de Roquetes i el Casal de Joves de Porta; a Sant Martí el Casal de Joves del Clot-Camp de l’Arpa La Traca i l’Assemblea de joves del Besòs; a Les Corts, el Casal de Joves El Racó; a Horta-Guinardó, el Casal de Joves d’Horta Queixal d’en Xöves i el JAM – Joventuts Alternatives de Montbau; a l’Eixample, el Casal de Joves Queix (Esquerra de l’Eixample) i el Casal de Joves Xiroc (Dreta de l’Eixample).

També tenen relació amb la Federació per afinitat en el tipus de projecte: el Casal de Joves Can Ricart (Sant Martí), el Casal de Joves Girapells i l’Assemblea de Joves de Teixonera (Horta-Guinardó), el Casal de Joves de Sants (Sants-Montjuïc), i Joves del Poblet (Eixample).

A nivell organitzatiu estem dividits per territoris, els Casals de joves de Barcelona es coordinen a través de les reunions de territori Barcelona des d’on surten projectes com la Ciclekoa (cicle d’activitats formatives i gastronòmiques de sensibilització, politització i transformació) o La Mertxe, la primera festa jove associativa i participativa de la ciutat de Barcelona.

 

— Què t’ha aportat personalment estar vinculada a un Casal? Què creus que es perd un jove que no forma part d’aquest ambient casalero?

Faria una llista molt llarga! M’ha aportat conèixer moltes persones noves amb inquietuds i interessos semblants als meus, companyes de vida que m’han acompanyat, ajudat, assessorat i ensenyat a treballar en equip i la importància de construir col·lectivament espais on ens puguem desenvolupar i créixer.

He après de mi mateixa, del meu entorn i de la realitat que m’envolta, he aprés del poder de transformació, implicació i reivindicació que tenim les joves i la necessitat de disposar d’espais que ens donin llibertat, coresponsabilitat, confiança i poder per incidir en allò que està establert i les polítiques que ens afecten directament als i les joves.

Formant part d’un Casal de joves autogestionat m’he apoderat fent coses que mai m’hagués vist capaç de fer, fent créixer les meves metes i capacitats.

Dins del Casal prens partit del que t’envolta, tens al teu abast eines per desenvolupar les teves metes i objectius, i trenques amb l’impositiu individualista cada cop més present en el nostre dia de a dia.

Al Casal aprenem a organitzar-nos, a gestionar recursos, a pensar en clau integradora i participativa, ens aliem, transformem, vertebrem i construïm.

El Casal també és una oportunitat per tenir accés a experiències cada cop menys visibles en la nostra societat, com per exemple l’organització de l’oci de manera responsable, autogestionada per les joves i a preus populars.

El Casal de joves és aprendre, són activitats i tallers, són reunions i més reunions, riures, companyes i companys, lluitar per fer del teu entorn comunitari un entorn millor, un lloc de referència i pertinença, formació i coneixement, créixer i desenvolupar-te, un espai de trobada, per trobar-nos i transformar.