Consumir és triar com volem viure

Consum responsable. Amb aquesta frase es presenta l’Espai de Consum Responsable, un equipament que ens ajudarà a replantejar-nos la forma en què consumim i en conseqüència, la nostra vida.

Vivim envoltats i envoltades de productes i existeixen centenars de raons per escollir uns o altres. Però, moltes vegades ens decidim per un producte sense saber ben bé d’on prové, qui l’ha fabricat i quin impacte ha causat o causarà al medi ambient.

Fem una prova? Mireu l’etiqueta de la vostra samarreta, camisa o vestit. Quin és el seu origen? Coneixeu tots els materials que conté? Amb la intenció de resoldre aquests dubtes i molts d’altres aquest any s’ha inaugurat l’Espai de Consum Responsable. Un equipament situat a la Ronda de Sant Pau 43 – 45 dedicat a oferir xerrades, tallers i exposicions d’aquesta temàtica.

L’equipament comparteix espai amb l’OMIC (Oficina Municipal d’Informació al Consumidor) i compta amb dues sales que es poden cedir a entitats interessades. A més, també es pot consultar material relacionat amb el consum responsable i a partir de la tardor vinent hi haurà un servei de consultes sobre la temàtica.

El primer pas per poder consumir de forma conscient o responsable és tenir clares les nostres necessitats ja que això ens pot ajudar a diferenciar aquelles compres que realitzem per portar a terme les nostres activitats diàries d’aquelles que fem per impuls o simplement per plaer. D’altra banda, tenir informació sobre els productes i els llocs de compra és clau per poder fer una tria adequada d’aquests.

El consum responsable implica pensar no només en el benefici individual sinó també en el col·lectiu. Comprar en una botiga de proximitat ens permet adquirir productes a prop de casa, a la vegada que col·laborem a crear i mantenir llocs de treball al barri i ens assegurem que els productes siguin locals, fet que ens dóna sobirania com a territori i és beneficiós pel medi ambient, ja que no s’han d’importar productes des de l’altra punta del món.

Però…per on comencem? Consumir conscientment és una tasca que s’ha de fer de forma progressiva. És molt difícil canviar tots els hàbits d’un dia per l’altre, per això podem començar per la temàtica que més ens agradi o apassioni. Toni Lodeiro, consultor de la revista Opcions, recomana introduir un canvi cada mes, ja que passar-nos al consum responsable ha de suposar una millora de la nostra vida, no un mal de cap.

Visitar l’Espai de Consum Responsable, pot ser un bon punt d’inici per començar el camí del consum conscient, i si us animeu a descobrir les botigues de proximitat dels vostres barris podeu consultar els mapes Pam a Pam i Barcelona + Sostenible.