La Biennal Ciutat i Ciència, també verda i sostenible

Ecologia Urbana. L'arquitectura i la transformació urbana, el canvi climàtic, la mobilitat elèctrica, els horts urbans o els canvis a la franja marítima de Barcelona són algunes de les propostes que trobarem en aquesta primera edició.

La Biennal busca projectar Barcelona com una ciutat de ciència al món i contribuir a convertir-la en un espai de producció i difusió de coneixement. Entre tots els districtes, ja que tindrà presència a tots ells, i les àrees específiques de l'Ajuntament, com Joventut, Ecologia Urbana, Ciutat Digital o Dones, es busca trobar la resposta als grans reptes del segle XXI.

Del 7 a l’11 de febrer arriba la primera edició de la Biennal Ciutat i Ciència, que neix amb  l’objectiu de promoure una ciència social i participativa, propera a la ciutadania, que reforci la presència de les dones i que doni resposta als grans reptes del segle XXI.

La Biennal busca projectar Barcelona com una ciutat de ciència al món i contribuir a convertir-la en un espai de producció i difusió de coneixement, però també para especial atenció als districtes, ja que tindrà presència a tots ells, i a àrees específiques de l’Ajuntament, com Joventut, Ecologia Urbana, Ciutat Digital o Dones, entre altres.

Pel que fa a l’àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, destaquen activitats com taules rodones sobre la mobilitat elèctrica (el 7 de febrer al Centre Cívic El Coll-La Bruguera),  l’arquitectura viva (7 de febrer al teatre del CCCB) o l’alimentació saludable i sostenible (el 8 de febrer a l’Auditori de La Pedrera).

També se celebraran diverses jornades de portes obertes als horts de la Xarxa d’Horts Urbans de Barcelona, una conferència sobre el canvi climàtic i la justícia social a càrrec de Josep Enric Llebot (el 8 de febrer a l’Institut d’Estudis Catalans), o la jornada de treball “Coneixement, compromís i transformació urbana. Ciències socials i ciutat” (l’11 de febrer a l’Espai Francesca Bonnemaison). Aquesta jornada comptarà amb tres tallers temàtics i un diàleg final, on s’abordaran els instruments de coneixement i mesura de la realitat, l’accessibilitat, la gestió i la difusió de les dades, els instruments d’interpretació i anàlisi i la connexió entre la interpretació de la realitat urbana i la seva transformació.

Una de les activitats que no us podeu perdre és “La línia blava: fins on arribarà la línia del mar a Barcelona”, que es realitzarà el 10 de febrer al matí i que us permetrà descobrir a la Fàbrica del Sol, la platja i el passeig marítim com poden canviar els límits de la costa al llarg del segle XXI.

Per als més aventurers i aventureres, diumenge 10 de febrer hi haurà l’activitat “Safari de ciència”, una caminada per la llera del riu Besòs fins al mar on es recolliran dades sobre el nostre entorn de forma col·lectiva. Es tracta d’una activitat combinada amb una proposta conjunta de l’Ateneu Popular de Nou Barris i La Central del Circ, que presentaran dues peces que plantegen el circ com a lloc d’experimentació científica sobre el moviment i el so.

Destaquem també la jornada de treball tipus “hackaton” amb un centenar d’alumnes del programa “STEAM a les aules” de Barcelona Activa i Consorci d’Educació de Barcelona, que col·laboraran per resoldre diversos reptes sobre alimentació i vida saludable que es plantegen a la ciutat. Serà dijous 7 de febrer al Parc Científic de Barcelona.

Més informació sobre aquestes i altres activitats al web de Biennal Ciutat i Ciència.