"La paraula compartir és molt important a la xarxa Fab Labs" Albert Bercero

Far de Sol. El Programa Famílies i TIC se suma a l'oferta d'activitats de l'Ateneu de Fabricació Digital de La Fàbrica del Sol i l'Albert Bercero ha vingut a explicar-nos-el i a convidar-nos a participar-hi.

L’Albert Bercero és de Castelldefels i està molt arrelat a les tradicions del seu poble. Diables, balls populars  i castellers han transitat per la seva vida, així com el moviment escolta. És dissenyador industrial de formació i un apassionat del disseny i la creativitat. Actualment viu a Barcelona i és director STEAM de Soko Tech on pot posar en pràctica el disseny d’interacció amb l’usuari.

“El programa Famílies i TIC pretén apropar les famílies a la tecnologia a través de la cultura popular”

Per qui no us conegui, Soko Tech a què us dediqueu?

Som una empresa que difonem la tecnologia i la ciència a diferents àmbits socials. Estem a la Sagrera. Oferim activitats per generar cultura tecnològica en aquest barri i a Nou Barris sobretot.

Us definiu com a digital social innovation laboratory. Ens ho pots explicar? Sou com un Fab Lab?  

SoKo Tech pertany a la xarxa de Fab Labs internacionals, tenim màquines de fabricació digital i per tat ens podem definir com a Fab Lab, és a dir, com un taller de fabricació digital, però no és l’activitat principal que fem.  Sobretot  creem materials educatius i coordinem i programem d’esdeveniments.

Què tenen de transformadors els Fab Lab o els digital social innovation laboratorys?

La part tranformadora del Fab Labs és que treballen amb codi obert, és a dir, el coneixement que es crea es comparteix i és lliure.  La paraula compartir és molt important en la xarxa Fab Labs.  Al compartir els projectes, permets que altra gent pugui fer aquest mateix projecte i a més fer-lo evolucionar amb les seves idees, com van evolucionar les impressores 3D i altres tecnologies.

Els Fab Labs són una oportunitat de combinar el disseny i l’enginyeria amb el món de l’educació i el lleure.

I els Fab Labs de Barcelona tenen alguna cosa a remarcar?

Barcelona és la primera ciutat que crea una xarxa de Fab Labs públics. Posen la tecnologia al servei del poble i de manera gratuïta. Qualsevol persona de Barcelona pot anar a un Ateneu de Fabricació Digital (Fab Lab) i desenvolupar un prototip d’una idea a canvi d’una contraprestació social. Aquestes persones es converteixen en fabricaires. Per tant, la xarxa de Fab Labs de Barcelona té un valor afegit que altres països o ciutats no tenen.

Es crea tenint en compte la sostenibilitat o els beneficis socials?

S’intenta utilitzar recursos propers, reutilitzar materials…  L’economia circular està molt arrelada a la filosofia dels fabricaires.

A més, les bobines de plàstic que es fan servir als Ateneus són de PLA, que s’extreu del blat de moro i és un plàstic ecofriendy. Ara bé, si es cultiva aquest blat de moro per fer plàstic es deixa de cultivar per menjar-se’l.

El teu paper a Soko Tech és director STEAM. Què signifiquen aquestes sigles?

STEAM són les sigles de Science Technology Engineering  Arts and Maths , una nova manera d’enfocar l’educació. Ajuntant la creativitat i l’art amb totes les matèries més científiques i tecnològiques es poden crear projectes molt interessants.

Des de Soko Tech fem molt programes educatius des d’aquesta ideologia i  hem impulsat l’STEAM conference, una conferència internacional que es fa a Barcelona relacionada amb l’STEAM.

En els Fab Labs el que és important és la creació de vocacions STEAM. Quan els infants venen a fabricar, no només aprenen com funciona una màquina  sinó que el que s’intenta ensenyar és a dissenyar i és en tot aquest procés de disseny quan una persona aprèn a ser més crítica, a utilitzar un material o un altre… A més es crea comunitat-.

Les activitats que oferiu des de Soko Tech són  gratuïtes?

La majoria sí, perquè volem que la gent hi pugui accedir, per tant treballem molt amb concursos de l’Ajuntament, amb patrocinadors que ens puguin pagar les activitats, etc.

Ara esteu portant el programa Famílies i Tic, en què consisteix?

És una iniciativa de Barcelona Activa per apropar la tecnologia a les famílies i més en concret a les famílies del barri on estan els Ateneus.

Proposem fer activitats tecnològiques relacionades amb la cultura popular com la creació d’una màscara de dracs i diables, la creació del vestuari del ball de bastons, la creació d’un robot que es mogui i sigui un cap gros, plantilles de Miró però ajuntant-los amb grafits, panots com els de Gaudí amb una impressora 3D, disseny de titelles i un escenari per Sant Jordi que després tallen amb làser, que puguin conèixer l’auca però relacionant-la amb un còmic i fent-la interactiva a partir d’una placa electrònica…

Quin objectiu té? Quins valors voleu transmetre?

S’està fomentant que segueixi la cultura popular i que les famílies aprenguin les vocacions steam i a fabricar una cosa, a utilitzar una màquina, a dissenyar, a pensar com es dissenya, a desenvolupar la seva creativitat,

Quines són les pròximes activitats?

Les podeu trobar aquí i algunes tindran lloc a l’Ateneu de Fabricació Digital de La Fàbrica del Sol.

Què li diries a una família perquè s’apunti a les activitats de Famílies i TIC?

Podreu veure un seguit de màquines i de tecnologia que no estan ni al carrer ni a les escoles. Generareu cultura tecnològica, i aprendreu coses que us aniran bé tant a l’escola com als instituts. Creareu les vostres idees, no anireu a comprar-vos una joguina sinó que la creareu. I són activitats gratuïtes.