Moure’s és viure! Neix el Banc del Moviment

El Banc del Moviment prioritza el dret a la mobilitat i la sostenibilitat i dona accés en la reutilització dels materials.

Avui, aquesta bona pràctica, nascuda al 2009 a Nou Barris, s'ha professionalitzat, amplia els materials, s'estén a tota la ciutat i passa a dir-se 'Banc del Moviment'. El banc rebrà donacions de productes de suport de particulars i entitats i, un cop revisats i homologats, els posarà a disposició de persones amb discapacitat motriu, a través d’un servei de préstec temporal.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha destacat el paper de les entitats en aquest procés. “És d’admirar la perseverança i l’esforç del grup de veïns i veïnes que van veure que existia una demanda que calia cobrir i es van activar desinteressadament per fer-ho”, ha dit per destacar el valor d’un projecte nascut al territori i que, segons Ortiz, “fa un salt endavant per combatre les desigualtats”.

El Banc del Moviment prioritza el dret a la mobilitat i la sostenibilitat i dona accés en la reutilització dels materials. “No pot ser que un material tan valuós no pugui tenir segones i terceres vides”, ha destacat Ortiz. Les persones usuàries o les seves famílies hauran d’abonar un dipòsit en el moment de rebre el material, que li serà retornat quan s’acabi el préstec. També es preveu que se’n resti una petita contribució per fer front als costos de manteniment.

Els préstecs seran per un període inicial de sis mesos, però en cas de necessitat es podria prorrogar el termini. Quan hi hagi una petició de préstec de material per a infants (i també quan es consideri necessari per als adults) un terapeuta ocupacional en farà la valoració corresponent i s’encarregarà de l’adaptació del material i del seguiment del cas.

El projecte, coordinat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, es durà a terme amb la col·laboració de quatre entitats socials: Asendi NB, Nexe Fundació, Amputats Sant Jordi i la Cooperativa Alencop.

En una primera fase, el Banc del Moviment tindrà dos punts d’atenció: la seu ja existent a Nou Barris, que gestiona Asendi NB, i una altra a Sants-Montjuïc, gestionada per Amputats Sant Jordi. L’equip de Nexe Fundació facilitarà el servei de terapeuta ocupacional i de tècnic ortopedista, així com les donacions de material per a infants, i la Cooperativa Alencop gestionarà la recollida de material.

Per fer una sol·licitud de material cal enviar un correu electrònic a bancdelmoviment@bcn.cat o trucar al telèfon 610 223 707.

Projecte nascut al territori

L’any 2009 un grup de veïns i veïnes del barri de Porta, a Nou Barris, van tirar endavant una iniciativa, coordinada per l’associació Asendi NB, per organitzar un servei de préstec de cadires de rodes per a persones amb mobilitat reduïda. Cinc anys més tard, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat va cedir-los un local.