Neixen tortugues marines a la costa catalana

Biodiversitat. El passat 15 de juny una femella de tortuga babaua va escollir la platja de Sant Simó de Mataró per a realitzar la seva posta.

Des d’aquell dia s’ha portat a terme una gran feina de voluntariat per a protegir el niu i evitar qualsevol incidència. Després de gairebé dos mesos, el dia 6 d’agost, va néixer la primera cria i a hores d’ara ja n’han sortit més de 60.

Una part de les tortugues van arribar ràpidament a l’aigua mentre que una altra part de les cries van ser traslladades a la Fundació CRAM (Centre de Recuperació d’Animals Marins). S’espera que en els propers dies neixin les que falten.

Les tortugues babaues (Caretta caretta) poden arribar a  pondre més de 100 ous, si bé d’aquest centenar molt pocs individus arribaran a l’edat adulta. En aquest cas la posta va ser de 173 ous, una gran notícia per a la conservació de l’espècie.

Les tortugues babaues són una espècie catalogada com a vulnerable segons la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura); una de les seves principals amenaces és la pesca accidental, tot i que l’alta pressió humana que pateixen les platges tampoc afavoreix la seva recuperació.

No és la primera vegada que aquestes tortugues venen a fer la posta a les nostres costes, tanmateix l’elevat ús de la platja, la contaminació i la gran quantitat de llums que hi ha fa que sigui més difícil que es decideixin per realitzar la posta.

Com més cuidem les platges més possibilitats tindrem de gaudir d’aquest espectacle de la naturalesa. Com ho podem fer? Doncs recordant que a la platja hi ha una gran riquesa natural que hem de protegir i per això cal recollir sempre els residus que generem, ser respectuosos amb la fauna i flora que trobem i no trepitjar les zones de dunes si n’hi ha. Si observem una tortuga o una possible posta el que hem de fer és avisar ràpidament al 112 i en cap cas tocar o manipular la posta ni l’animal.

Desitgem una llarga vida a aquestes tortugues acabades d’arribar al món, qui sap si algun dia, quan siguin adultes, tornaran a les platges de Mataró per a pondre els seus ous.