Servei de préstec gratuït d'una vaixella reutilitzable

Aquest estiu estrenem un nou servei de préstec d’una vaixella reutilitzable per actes, festes o celebracions populars.

En els actes, festes o celebracions populars sovint s’utilitzen plats, gots i coberts de plàstic d’usar i llençar que acaben a les escombraries com a rebuig (al contenidor gris), i que per tant no es reciclen. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona posa a disposició de les entitats de la ciutat un nou servei de préstec gratuït d’una vaixella reutilitzable per a usar en aquestes ocasions.

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa un servei gratuït de préstec de vaixella reutilitzable a l’abast de totes les entitats i associacions de la ciutat. I és que en les festes i actes públics sovint s’utilitzen plats i coberts de plàstic d’usar i llençar que acaben a les escombraries com a rebuig (al contenidor gris), i que per tant no es reciclen. Ara, les entitats podran usar aquesta vaixella reutilitzable com si fos la vaixella de casa: s’usarà, es rentarà i es tornarà a usar tantes vegades com calgui. D’aquesta manera s’evitarà comprar, usar i llençar una vaixella de plàstic cada vegada que s’organitzi una festa o un acte, amb el conseqüent estalvi de materials per a la seva fabricació i de gestió i tractament un cop es converteixi en residu.

La vaixella reutilitzable és per a un màxim de 500 comensals i inclou diferents tipus de plats, tasses, coberts, safates, etc., que les entitats poden sol·licitar gratuïtament segons les seves necessitats. Per a sol·licitar la vaixella reutilitzable, les entitats interessades poden adreçar-se a la cooperativa Femarec, al carrer Maresme 59, del districte de Sant Martí, presencialment o a través del correu vaixella@femarec.cat i del telèfon 93 303 65 00. Aquesta cooperativa d’inserció social s’ocupa de preparar i rebre les comandes de cada entitat i del servei  professional de neteja. D’aquesta manera, l’ús de la vaixella reutilitzable, a banda dels beneficis pel medi ambient, per l’estalvi de material i la reducció de residus que suposa, també aporta beneficis socials, ja que contribueix a la reinserció laboral i social.

Aquest servei, emmarcat en l’Estratègia Residu Zero que s’està impulsant des de l’Ajuntament, té l’objectiu de reduir la generació de residus municipals, fomentar la reutilització dels recursos i matèries primeres, així com incrementar la qualitat de la recollida selectiva, la prevenció i la recuperació d’objectes i materials als quals se’ls pot donar una segona vida.