Servir aigua de l’aixeta: El deure pendent de molts bars i restaurants

Consum responsable. L’aigua està considerada un Dret Humà per l'ONU, llavors com és possible que els establiments no estiguin obligats per llei a servir-la gratuïtament?

A països com França i Estats Units, és habitual servir aigua de l’aixeta als restaurants. En canvi, a l’Estat Espanyol no és una pràctica regular i fins i tot està mal vist o fa vergonya demanar-la.

Però alguns governs autonòmics s’han decidit a canviar la situació preocupats per l’excés de plàstics d’un sol ús. Andalusia, Navarra i Illes Balears han elaborat lleis per obligar a bars i restaurants a donar aigua gratuïtament a tota persona que la demani.

Aquesta mesura és un pas endavant en la lluita contra els residus, però la OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) i Rezero, reclamen que es faci extensiva arreu de l’Estat Espanyol.

De moment a Catalunya no s’ha plantejat una llei d’aquestes característiques, tot i que hi ha diversos restaurants que sí que ofereixen aigua de l’aixeta, però moltes vegades et fan pagar per aquesta. Els arguments més habituals per cobrar l’aigua de l’aixeta són l’ús de filtres i tractaments que serveixen per millorar la qualitat de l’aigua i treure-li el “mal gust”, però la qualitat sanitària de l’aigua de l’aixeta és totalment òptima.

Tot i els costos d’utilitzar filtres, que no són necessaris, l’aigua de l’aixeta hauria de donar-se gratuïtament als bars i restaurants, perquè tal i com estipula l’Organització de les Nacions Unides, l’accés a l’aigua és un dret humà i hauria de ser considerat un servei públic bàsic.

D’altra banda, beure aigua de l’aixeta en comptes d’embotellada permet estalviar aigua, ja que per fabricar ampolles de plàstic se’n necessita, (es calcula que per fabricar una ampolla de 33 cl calen 40 litres d’aigua) permet reduir la petjada de carboni vinculada al transport de l’aigua embotellada i per últim, no genera residus ni els costos econòmics i ecològics que s’han d’assumir per fer-los desaparèixer.

Potser és hora de començar a demanar aigua de l’aixeta als bars i restaurants on anem.