Set lectures per redescobrir Barcelona

Llibres. Des d'Ecologia Urbana, us atansem set propostes literàries de Sant Jordi per explorar la ciutat des de noves perspectives.

Aquest Sant Jordi us proposem una tria de llibres per descobrir Barcelona des de noves perspectives. A la selecció hi trobareu des d’una obra que desvela els secrets de les places de la ciutat fins a una guia que proposa explorar-ne els racons més verds. Submergiu-vos en les pàgines de la Barcelona més insospitada!

Un any més, durant el dia de Sant Jordi, l’Ajuntament de Barcelona instal·larà una parada de llibres a la plaça de Sant Jaume i obrirà les portes de la llibreria de la Sala Ciutat (carrer de la Ciutat, 2). A tots dos punts, s’hi podran adquirir les darreres novetats editades pel consistori, així com títols d’altres anys.

Des d’Ecologia Urbana, hem elaborat una selecció de set títols que us ajudaran a redescobrir la ciutat.

Entre altres, a la tria que us presentem a continuació, hi trobareu un llibre (‘Barcelona supermodelo’) que explica la renovació urbana de Ciutat Vella des del 1979; una obra (‘Barcelona desapareguda de Giacomo Alessandro’) que ens proposa passejar per una ciutat que ja no hi és; i una guia (‘Passejades per la Barcelona verda’) farcida de petits oasis verds al bell mig de Barcelona.

1. ‘Barcelona desapareguda de Giacomo Alessandro’

Autors: Jorge Álvarez i Víctor Oliva

Recull de fotografies que ens mostren com era la vida abans a Barcelona. Incorpora una col·lecció d’imatges reunides per Giacomo Alessandro, un arquitecte italià enamorat dels racons que el temps ha esborrat de Barcelona.

2. ‘Barcelona supermodelo’

Autors: Alessandro Scarnato i Marina Laboreo (traducció)

Guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona, aquest llibre explica la renovació urbana i les transformacions viscudes a Ciutat Vella des del 1979,  quan es van celebrar les primeres eleccions democràtiques, fins al 2011.

3. ‘Passejades per la Barcelona verda’

Autors: Xavier Muniesa (text), Jordi Play (fotografia)

Aquesta guia visual us desvelarà alguns espais verds secrets de Barcelona, però també us convidarà a fer les vostres pròpies descobertes. Vint rutes per gaudir de la Barcelona més verda.

4. ‘Barcelona mar viva’

Autores: Ada Castells (text), Mireia Mateo (il·lustració)

A partir de quinze retrats de pescadors i del seu entorn, i d’una crònica d’un dia i una nit de pesca, aquest deliciós llibre il·lustrat explica la lluita per la supervivència del sector de la pesca a Barcelona. Els pescadors han participat en el projecte de sensibilització ecològica ‘Marviva’: una prova pilot de recollida selectiva d’escombraries marines.

5. ‘Desembolicant el Carmel i Can Baró’

Autor: Alejandro Santos

El Carmel i Can Baró són barris laberíntics, amb mil sortides. Aquesta obra us proposa descobrir-los a partir de les il·lustracions d’Alejandro Santos.

6. ‘El Rec Comtal. 1.000 anys d’història’

Autor: Enric H. March. Coedició amb Viena Edicions

Recull de més de 150 fotografies (algunes de les quals, inèdites i de gran valor) que il·lustren el passat de la infraestructura hidràulica més important que han tingut Barcelona i els antics pobles del Pla.

7. ‘Barcelona, espais de trobada. 20 passejades per descobrir la ciutat de plaça en plaça’

Autors: Xavier Muniesa (text), Jordi Play (fotografia)

En aquest volum trobareu vint rutes que creuen places i placetes, i que us descobriran mil i una Barcelones diferents: la bosquetana i la marinera, l’esportista i la festiva, la literària i l’artística, la d’avui i la d’ahir…