Una història sense història del videoart a Veneçuela
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Seminaris i conferències

ivan candeo

Una història sense història del videoart a Veneçuela
Iván Candeo

25.01.2018 – 26.01.2018


Dijous 25 i divendres 26 de gener. A les 19 h, Virreina LAB
Entrada gratuïta. Capacitat limitada

Les pràctiques perifèriques del vídeo no van resultar interessants per a la veu historiadora que va construir el relat mític i heroic cultural característic del «videoart» durant les dècades de la seva aparició a l’Amèrica del Nord. Aquestes pràctiques al marge i l’anacronisme amb què s’elaboren actualment poden servir per crear connexions que privilegiïn el coneixement en conjunt de la relació entre l’art i la imatge en moviment.

S’oferirà un panorama de l’art videogràfic veneçolà, i s’identificaran les característiques principals que permetin extreure significats propis de l’ambient social i artístic d’aquest país llatinoamericà, així com qüestions comunes a la producció videogràfica mundial. Una història que no presumeix de fites fonamentals assolides, però que serveix per desmuntar i comprendre la ressonància en altres latituds del moment utòpic del videoart.

Així mateix, es buscarà abordar aspectes socials i històrics que travessin el lloc, formes d’alternança de la modernitat vistes des de la imatge-temps.

En dues sessions de ponències s’abordarà el següent:

1) El sorgiment del vídeo en la pràctica artística veneçolana, el seu context i els seus condicionants, els usos oficials i contraculturals, els antecedents notables en espectacles cinematogràfics, els desacords polítics, les controvèrsies, la relació que va tenir i continua tenint amb els mitjans de comunicació.

ivan candeo
Sessió 1

 

2) El desenvolupament durant les dècades de 1980 i 1990, els vincles entre la imatge videogràfica i l’entorn instal·latiu, els salons d’art, els promotors i el col·leccionisme, els programes de formació, les associacions creatives, els principals exponents i el context actual.

ivan candeo
Sessió 2

 

Iván Candeo va néixer a Caracas el 1983. És un dels joves artistes visuals que destaquen en l’escena veneçolana actual. El 2008 va obtenir el títol de professor, amb l’especialització en arts plàstiques. Ha cursat estudis d’Història Contemporània de Veneçuela i Teoria i Història de les Arts Plàstiques. A més, ha fet estudis complementaris de performance, cinema experimental i crítica d’art. El 2014, a la galeria Casa sin fin de Madrid, va fer la seva primera exposició individual a Espanya amb el títol Identidad y ruptura.