Esteu aquí

El districte de les Corts

Situació geogràfica

Els barris que conformen el districte de les Corts són una de les portes d’entrada de la ciutat, gràcies a la seva situació al sector sud-oest de la ciutat i amb l’eix de la Diagonal que el vertebra de cap a cap.

Limita al sud amb Esplugues de Llobregat i amb l’Hospitalet de Llobregat; al nord, amb els districtes de Sarrià - Sant Gervasi i de l’Eixample; a l’est, amb el districte de Sants-Montjuïc, i a l'oest, amb la serra de Collserola.

Un cop d'ull històric

El districte de les Corts té l’origen en l’antic poble del mateix nom, situat a la part occidental del pla de Barcelona, una zona rural amb terra fèrtil que ocupava aproximadament el territori entre la riera de Magòria i la riera Blanca.

Hi ha indicis d’ocupació humana en aquesta àrea que es remunten a les èpoques ibèrica i romana. La tradició agrària de la zona es fa patent en l’existència d’algunes vil·les romanes en el territori on avui en dia s’entén el districte de les Corts. Durant l’edat mitjana, alguns masos es van fortificar, com la masia Torre Rodona, que actualment encara es conserva i que pren el nom de la torre de defensa que s’hi va afegir a l’època dels raids àrabs de finals del segle X.

Els habitants de les Corts —des de l’època carolíngia, al segle IX— gaudien dels privilegis de les franqueses que havien estat reconeguts per una sentència de Jaume I, l’any 1274. Eren considerats ciutadans de Barcelona i estaven exempts d’impostos que no fossin els d’alberg reial. El batlle reial de les franqueses nomenava un batlle local a les Corts, la qual cosa propiciava que l’estructura social es mantingués sobre la base de pagesos propietaris de la terra, tot mantenint una independència territorial.

La delimitació del districte actual es correspon força amb la dels terrenys francs que es van instaurar en temps medievals, aleshores regits directament pel comte rei per afavorir-ne el desenvolupament. Justament aquesta situació administrativa en què no hi intervenia cap poder local és la que va afavorir que es triés aquest espai per a la ubicació del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

El decret de Nova Planta de 1716 va significar la pèrdua, entre altres coses, del privilegi de les franqueses de què havia gaudit les Corts. Com a conseqüència d’això i durant els difícils anys posteriors a la Guerra de Successió (1701-1713/1715), alguns propietaris es van veure obligats a l’establiment emfitèutic de les terres de la seva propietat, i van iniciar així un procés segregacionista que ja no s’aturaria. La constitució de Cadis i la creació de la parròquia de la Mare de Déu del Remei van permetre la creació d’una nova unitat municipal plena el 1832, que va ser annexionada a Barcelona el 1897.

La configuració actual

Amb una demografia que s’acosta als 85.000 habitants, el mapa de barris de Barcelona determina els límits dels tres barris que actualment configura el districte de les Corts.

Les Corts

L’antic nucli urbà i rural de les Corts inclou actualment diversos nuclis de població amb denominacions que provenen de topònims territorials de llarga tradició, com ara les Corts Velles (al voltant del carrer de les Corts), les Corts Noves (amb la plaça de la Concòrdia com a epicentre), Can Rosés, Sòl de Baix o plaça del Centre - Can Novell, a més de la Colònia Castells i el Camp de la Creu, al voltant de l’antic torrent de Magòria.

La Maternitat i Sant Ramon

Amb el recinte de la Maternitat com a pulmó verd i element distintiu, entre la Diagonal, l’Hospitalet i Sants, s’erigeix una de les zones d’urbanització més recent de Barcelona, i per això va ser de les últimes zones que va mantenir les explotacions agrícoles de les antigues masies. Es tracta d’un punt neuràlgic de la ciutat per la ubicació de la Ciutat Universitària, el Reial Club de Polo, el Cementiri de les Corts i el Camp Nou.

Pedralbes

Fundat pel comte rei Jaume el Just i amb la seva esposa Elisenda de Montcada com a primera abadessa, el monestir de Pedralbes es va erigir al segle XIII en una part dels terrenys francs en els quals s’incloïa les Corts. El barri actual comprèn aquest recinte monàstic i els enormes terrenys de conreu del seu entorn, i tot i la vinculació amb Sarrià per qüestions de proximitat geogràfica, la demarcació territorial democràcitca va incorporar el barri al districte de les Corts en virtut d’aquest origen històric.

Les Corts es constitueix en una àrea singular de la ciutat que reuneix molts atractius per descobrir, en forma d’espais històrics, panoràmics, mediambientals i arquitectònics. Cultura, patrimoni arquitectònic, lleure, espais verds, història, esports… Val la pena conèixer les Corts a partir de la visita als seus espais més atractius, tant per als que visiten per primera vegada la ciutat de Barcelona com per als ciutadans que desconeixen el detall i la història d’espais de gran singularitat.

Mapa del districte de les Corts: Pebralbes, la Maternitat i Sant Ramon i les Corts