Esteu aquí

Cristalleries Planell, un nou equipament municipal a les Corts

ds., 04/02/2017 - 20:42

El districte de les Corts ha inaugurat el nou espai de Cristalleries Planell, una antiga fàbrica que ha estat rehabilitada com a equipament municipal i que acollirà un centre de formació d’adults, la seu del consorci de normalització lingüística i el primer Espai d’Entitats del districte.

L’edifici conserva elements patrimonials de la façana i conté elements constructius d’alta eficiència energètica que potencien la llum i la ventilació natural. En total, l’espai té 1.600 metres quadrats de superfície construïda que es divideixen entre la planta baixa, on s’ubicarà l’escola d’adults; una primera planta per al Centre de Normalització Lingüística, i una tercera dedicada a l’Espai d’Entitats.

Per l’alcaldessa, Ada Colau, aquesta “recuperació patrimonial respecta el passat fabril que va fer de Barcelona motor i és un homenatge, també, als treballadors i treballadores que van lluitar per dignificar les condicions laborals i perquè es respectessin els seus drets”.

A l’acte també hi van ser presents, entre d’altres, el Regidor del districte, Agustí Colom, que va destacar la singularitat del nou edifici, eficient energèticament, i Adela Agelet, representant veïnal de les Corts, que va ressaltar el valor patrimonial i social d’aquest nou equipament.

Recuperació del patrimoni industrial de les Corts

A la cruïlla dels carrers Anglesola i Europa es va instal.lar l’antiga fàbrica de vidre artístic de Cristalleries Planell, una de les més importants d’Europa, construïda l’any 1913 per Josep Graner, i clausurada al 1957, als 4 anys de la mort del seu propietari, Leopold Planell.

Un espai on es fabricaven una gran varietat d’objectes de vidre de qualitat, des de gerros, a vasos, jocs de tocadors o làmpades de cristall, que s’exportaven a Amèrica.

A més, les Cristalleries Planell van ser, l’any 1925, escenari del que es coneix com la “vaga dels nens”, una vaga infantil instigada per Francesc Pedra, amb només 11 anys, on els nens de les Cristalleries es van rebel·lar contra els abusos i l’explotació infantil que patien.

Un projecte arquitectònic innovador

El projecte de remodelació ha anat a càrrec d’Harquitectes, amb en Josep Ricart, com a responsable. Un projecte innovador que optimitza el consum energètic. Dues de les tres cares del solar han quedat definides per la façana protegida de l’antiga cristalleria Planell que es va establir al carrer Anglesola l’any 1913. L’edifici consta de quatre plantes que s’enretiren de la façana patrimonial Sud, el pati cobert resultant permet compatibilitzar edificació i patrimoni millorant les condicions de llum natural dels espais d’aulari alhora que aporta un coixí tèrmic i acústic respecte l’entorn.

La secció de l’edifici explica el seu comportament: el control i la gestió de l’aire en condicions naturals. Els motors del moviment d’aquest aire seran estrictament naturals a partir de l’ús de xemeneies solars i barrets amb efecte venturi. Finalment, per tal de millorar les condicions de llum dels patis i dotar la façana d’un material vinculat a la memòria de la cristalleria Planell, s’ha introduït un bloc de vidre massís com a part del tancament murari que permet introduir llum al pati nord i captació al pati sud.