Esteu aquí

El Districte recupera el recinte fabril d'Amadeu Carné com a zona verda i d’equipaments

divendres, febrer 9, 2018 - 09:18

Primer pas per recuperar l’últim recinte fabril del districte, després de les remodelacions de Cristalleries Planell i l’antiga fàbrica de Benet i Campabadal, erigida ara com la nova biblioteca del districte.

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les accions, que han estat encallades durant anys, per expropiar l’antiga fàbrica d’Amadeu Carné, més tard Tapias i Pujol, després d’arribar a un principi d’acord amb els propietaris, que a més de significar l’inici de l’expropiació implica també la retirada d’una demanda existent que suposava la possible afectació dels habitatges col·lindants. La proposta de modificació del Pla General Metropolità permetrà remodelar la zona i assolir una major qualitat urbana i ambiental de l’espai.

El procés d’expropiació constarà de dues fases: una primera, imminent, que pretén transformar un dels edificis en una escola bressol, i convertir part del terreny en una zona verda de 12.000 m2. La fase posterior consistirà en la creació de 4.000 m2 d’equipaments. La definició dels futurs usos d’aquest espai es farà de manera participada i incloent-los dins del marc del Pla d’Equipaments del districte de les Corts.

Les principals actuacions que s’assoliran fruit d’aquesta transformació urbanística, són les següents:

  • Ordenació de l’edificació mantenint el nombre d’habitatges. En total, hi ha 78 habitatges, dels que 74 es mantenen en les ubicacions actuals i es preveu la construcció d’un edifici destinat al reallotjament dels 4 habitatges afectats per l’expropiació de sòl amb destí a zona verda.
  • Ordenació d’un nou espai lliure a l’interior de l’illa. Obertura de l’espai pels vianants amb una major permeabilitat i continuïtat del sistema d’espais lliures.
  • Eliminació de l’afectació viària del PGM i configuració d’una illa que preveu destinar l’interior al vianant.
  • Delimitació dels sòls previstos per a transformació vers equipament del recinte principal del conjunt fabril protegit amb l’objectiu de conservar l’edifici i dotar de nous equipaments a un dels barris amb més mancances del districte.

El darrer testimoni del patrimoni industrial de les Corts

En funcionament fins al 1983, la fàbrica Tapias i Pujol estava dedicada als teixits i aprests de llana i de cotó, tapisseries, cortines, cortinetes i llençols. El recinte fabril acollia tot el procés tèxtil, des de la filatura a la impressió de teixits.

L’empresa Tapias i Pujol va adquirir les naus de l’antiga fàbrica d’Amadeu Carné, una de les principals productores barcelonines de maquinària i instal·lacions per a fàbriques de teixits, abans de la Guerra Civil.

La fàbrica va ser una de les últimes fàbriques de la història industrial de les Corts.

Imatges antigues: “Les Corts. Memòria del passat industrial” (pàgines 21-23).