El procés cooperatiu "Les Rambles" és la proposta de l’equip Km-ZERO guanyadora del concurs internacional convocat per l’Ajuntament de Barcelona per dinamitzar i remodelar la Rambla de Barcelona.

L’objectiu és retornar a la ciutadania un dels seus eixos històrics i més simbòlics, i fer-ho de manera cooperativa, perquè la seva transformació comporti una millora global d’aquest espai urbà central i vertebrador de la ciutat i de l’experiència de les persones que l’habiten, el visiten i el gaudeixen.

Aquest és un procés que vol posar en marxa una proposta d’urbanització i redisseny amb una metodologia innovadora, per fer de la Rambla un lloc divers, flexible, sostenible, inclusiu, accessible, coherent, segur, intel•ligent, contextualitzat i confortable..

El projecte és una herència i relleu de la feina que han fet prèviament entitats, veïns i veïnes i Administració per repensar la Rambla conjuntament i ampliar el debat a tota la ciutat. Ara es vol concretar en un conjunt d’estratègies que acompanyin la seva reurbanització, i fer-ho, novament, com una tasca conjunta.

"Les Rambles" és el nom triat per identificar un projecte que vol beure de tota la diversitat, complicitats i complexitats d’aquest espai urbà de Barcelona, i que es planteja partint del treball cooperatiu entre ciutadania, Administració i personal tècnic expert:

Grups Cooperatius Ciutadans (GCC)

Els grups cooperatius estan formats per un bloc de tècnics i tècniques: els de l’equip redactor Km-ZERO i membres dels seus dos equips (Equip d’estratègies i Equip d’urbanització), i els tècnics i les tècniques municipals de les àrees sectorials corresponents. Un bloc de ciutadania experta, en què s’han escollit persones pertanyents a entitats sectorials vinculades amb les temàtiques de cada grup o persones que a títol individual són expertes en els temes. I, finalment, un darrer bloc de representació del territori, en què s'han inclòs associacions veïnals i associacions de diferents eixos comercials.

Grup Motor, Comissió de Seguiment i Taula Executiva

El Grup Motor (amb representants dels grups cooperatius ciutadans) esdevé Comissió de seguiment quan s'hi afegeixen els representants polítics. És l’espai de presa de decisions per desenvolupar el procés. Una Taula executiva constituïda per l’Ajuntament i els representants de la UTE Km-ZERO s’encarrega del seguiment del desenvolupament del procés, el treball cooperatiu, la definició de propostes, etc.

Tallers oberts, programes oberts i Decidim Barcelona

Durant el procés també es duen a terme tallers oberts a tota la ciutadania: sessions de treball cooperatives obertes, de fins a 150 persones, on pot participar tothom que s’inscrigui durant la convocatòria corresponent. Les propostes sorgides durant els tallers es publiquen a la plataforma Decidim Barcelona (lesrambles.decidim.barcelona).