El Mercat de Sant Martí inaugura la parada Cal Romesco per a la inclusió social i amb productes ecològics

El Mercat de Sant Martí inaugura la nova parada Cal Romersco, que ofereix productes ecològics i de proximitat i està gestionada per una entitat social

Aquest mes de juny s’ha inaugurat al Mercat Verd de Sant Martí la parada de productes ecològics i de proximitat, Cal Romesco, gestionada per persones amb diversitat funcional.

Aquesta iniciativa social ha estat impulsada pel Centre Especial de Treball La Calaixera que forma part de l’Associació per a la Rehabilitació de les Persones amb Malaltia Mental (Arep), entitat sense ànim de lucre. Després de tres anys elaborant el projecte, finalment s’ha pogut fer realitat gràcies a la col·laboració de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB).

La filosofia de Cal Romesco es basa en quatre pilars bàsics: la responsabilitat social, la sostenibilitat mediambiental, la salut i la compra responsable, prioritzant la venda de productes ecològics i de proximitat. Aquests són valors fonamentals dels mercats municipals, especialment recollits al programa Mercats verds. Tal com va remarcar la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, present a la inauguració: “El projecte encaixa perfectament en el Mercat de Sant Martí, ja que és un dels darrers mercats incorporats a finals del 2016 a la campanya dels Mercats Verds”.

La regidora, Montserrat Ballarín va fer, també, referència a la vessant social del projecte, destacant: “El Mercat Verd de Sant Martí sempre se suma a les iniciatives socials i per això l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) està al seu costat. Aquesta parada havia quedat deserta per la renúncia de l’anterior titular i ens va semblar una molt bona manera d’aprofitar aquest espai treballant conjuntament amb La Calaixera”.

Aquest és el segon punt de venda del projecte Cal Romesco (que també compta amb un servei de venta on line) i actualment dóna feina a 10 persones amb problemes de salut mental. Com ha destacat, Joan Salló Martí, director d’Arep: “Cal Romesco no és només una botiga sinó un espai d’aprenentatge i apoderament per a persones amb trastorn mental que disposen d’un itinerari personalitzat i d’un acompanyament per part de l’equip multidisciplinar al llarg del seu procés rehabilitador”.

Els Mercats de Barcelona han participat tradicionalment en accions de Responsabilitat Social Corporativa. Aquesta és una de les línies d’actuació recollides al Pla Estratègic de Mercats 2015-2025.

A la inauguració van assistir, a més de la la Regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, un centenar de persones, entre elles, el gerent de l’Institut de Mercats, Màxim López, la Sra. Assumpta Soler, cap de Planificació Estratègica, Participació i Comunicació del Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i el Sr. Raimond Blasi, president del Districte de Sant Martí.

 

El projecte Cal Romesco

 

Cal Romesco va néixer a l’any 2014 amb l’objectiu de donar a conèixer les capacitats de persones amb trastorn mental i obrir l’Associació per a la Rehabilitació de les Persones amb Malaltia Mental (Arep) cap al barri de Sant Andreu a Barcelona.

En el mes de Juny 2014 es va obrir la primera botiga física a la seu principal d’Arep i el 2015 es va iniciar el projecte de repartiment sostenible amb la compra del primer tricicle elèctric. Avui en dia es fa servir un vehicle elèctric, un tricicle elèctric i repartiment a peu per la ciutat de Barcelona mitjançant la compra a la plataforma on line www.calromesco.cat.

L’any 2016 el Cal Romesco va rebre el Premi Comerç de l’Ajuntament de Barcelona en la categoria de consum responsable.