En marxa la darrera fase del Mercat de Sant Antoni

Un cop acabat l’edifici del mercat, els comerciants comencen les obres de l’interior de les seves parades a partir d’aquesta setmana.

Ja s’han completat les obres de l’edifici i les infraestructures del Mercat de Sant Antoni i entra ara en la fase en què els comerciants finalitzaran l’interior de cadascun dels seus establiments d’acord amb el disseny i l’especialitat de cada parada. Un cop acabin aquestes obres, a l’abril, el mercat obrirà les portes en una decisió que serà conjunta entre l’Institut de Mercats de Barcelona i els mateixos paradistes.

En total, el mercat compta amb 235 establiments, dels quals 52 corresponen al mercat de producte fresc (alimentació), 105 als encants (no alimentari) i 78 al dominical de llibres. El mercat també compta amb un establiment d’autoservei i un establiment d’oferta no alimentària.

La superfície total construïda del nou mercat és de 53.388 m2 distribuïts en 5 nivells, dels quals quatre han estat excavats per poder dotar el mercat dels serveis i comerços demandats.

 • Planta carrer: Espai del mercat alimentari (que s’ubicarà al passadís interior de la creu) i mercat no alimentari (que s’ubicarà als passadissos més a prop de la façana del mercat). Els passadissos es podran tancar per separat de manera que pugui mantenir-se obert un dels dos mercats sense necessitat que l’altre també ho estigui. El mercat dominical de llibres s’ubicarà en el perímetre de l’edifici.
 • Planta -1:
  – Nou establiment d’autoservei alimentari
  – Nou establiment no alimentari
  – Espai veïnal de 500m2
  – Muralla medieval i contramuralla
  – Oficines per al personal del mercat
  – Espai museístic romà (s’acabarà de desenvolupar en una propera fase).
 • Planta -2 i planta -4: aparcament de prop de 400 places destinades als clients.
 • Planta -3: Zona de càrrega i descàrrega de mercaderies, magatzems per a cada paradista i gestió de residus.

Consolidació de l’estructura i nova coberta del mercat

Durant les obres del nou mercat, s’ha construït una nova coberta de teula ceràmica vidriada i policroma amb el mateix disseny que l’original, i s’ha reconstruït la xarxa de recollida i evacuació d’aigües pluvials.

El mercat de Sant Antoni aposta també per la sostenibilitat. El nou edifici gaudeix de solucions de generació d’energia renovable per a reduir el seu impacte mediambiental mitjançant l’aprofitament de l’energia geotèrmica.

Mercat dominical de llibres

El mercat dominical de llibres se situa envoltant el mercat i a les voreres contràries dels carrers Tamarit i Urgell. La marquesina del mercat serà una estructura lleugera formada per quatre trams lineals a les quatre voreres del mercat, que quedaran interromputs a les quatre cantonades. La marquesina tindrà uns 3 metres d’alçada i algunes d’elles tindran peces orientables per permetre  l’entrada de llum i la transparència quan no hi hagi activitat de venda.

L’estructura que suportarà les marquesines serà metàl·lica, d’alta resistència, mentre que la cobertura serà d’un material metàl·lic més lleuger. L’espai final total per al mercat dominical serà de 485 metres lineals de venda.

Espais per als veïns i veïnes dins el Mercat: l’espai de cuina i un espai per a joves

Durant el procés de participació sobre el mercat de Sant Antoni i els entorns s’han plantejat també altres necessitats, relacionades amb la demanda d’un espai d’ús veïnal situat al mercat. Per això s’ha reservat un espai destinat a activitats proposades per la ciutadania. Aquest espai acollirà una aula de cuina comunitària dotada amb tots els estris i elements necessaris, un espai per a joves, un espai polivalent i expositiu i un despatx destinat a entitats i activitats de cooperació entre veïns.

Al llarg d’aquests anys es van descobrir vestigis arqueològics al mercat a mesura que les obres avançaven en el subsòl. La preservació en el seu emplaçament original d’un tram de la via sepulcral romana i la construcció de les dependències previstes a les tres plantes inferiors per sota d’aquest camí ha fet necessari l’estintolament de les restes. El treball va suposar un repte tècnic que es va superar aconseguint així preservar les restes trobades.