Es posa en marxa a mercats i comerços de l'Eix Besòs la moneda rec

Diverses parades dels mercats del Besòs, Montserrat, Trinitat, Bon Pastor i Sant Martí i 86 comerços accepten el pagament en recs, la moneda ciutadana que pretén afavorir el comerç de proximitat.

Diverses parades dels mercats del Besòs, Montserrat, Trinitat, Bon Pastor i Sant Martí i 86 comerços s’han donat d’alta per acceptar el pagament en recs (Recurs Econòmic Ciutadà), una moneda ciutadana que pretén afavorir el comerç de proximitat.  Durant aquest mes d’octubre comença la posada en marxa del rec, dins la prova pilot que es duu a terme en els 10 barris que conformen l’Eix Besòs de Barcelona.

A partir d’ara, qualsevol persona que ho desitgi pot bescanviar euros per recs i utilitzar-los en els mercats i comerços de l’Eix Besòs que l’acceptin, disponibles en el mapa de la pàgina web del rec i també en l’aplicació mòbil.

L’objectiu del rec és afavorir que els diners es quedin en el territori per tal de fomentar l’economia, el comerç i les relacions de proximitat, i que aquests diners es gastin als barris, als seus comerços i establiments. Es tracta d’una mesura que vol contribuir a la vitalitat econòmica i comercial d’aquest territori, afavorir el petit comerç local, independent, arrelat i evitar, alhora, la desertització comercial dels carrers.

La moneda ciutadana està gestionada per Novact, associació d’innovació social, que ha impulsat aquest projecte amb la col·laboració de les entitats comercials i socials de l’Eix Besòs i de l’Ajuntament de Barcelona.

Els primers comerços del rec

Pel que fa als establiments que accepten el pagament amb recs, s’han fet les primeres vuitanta-sis altes de comerços i parades de mercats municipals amb la implicació de les associacions comercials i dels 3 districtes corresponents.

Això suposa que hi ha una mitjana de 8-10 parades/comerços de barri que s’han adherit en un primer moment a la xarxa i ja accepten la compravenda en recs. Un projecte pilot que anirà ampliant-se a la resta de comerços de proximitat dels 10 barris que formen l’Eix Besòs.

Els mercats i les associacions comercials han assumit un paper destacat en el llançament del rec, per tal d’assegurar les necessitats bàsiques que es volen cobrir amb el pagament del 25% del Suport Municipal d’Inclusió en recs. Les parades i els comerços que accepten el rec com a mitjà de pagament esperen veure com incrementen les vendes o fidelitzen nous clients.

Com funcionarà el rec

El rec, promou l’economia real al servei de les persones i del comerç de proximitat. Es tracta d’un mitjà de pagament ciutadà, complementari a l’euro, que permet fer transaccions entre les persones, les entitats i els comerços que l’accepten.

És una moneda digital, que s’utilitza a través d’una aplicació mòbil per fer pagaments de forma instantània, fàcil i sense costos. Per poder adherir-se a la xarxa rec, només caldrà descarregar-se l’aplicació “rec Barcelona” a través de Google Play i donar-se d’alta com persona usuària, particular o professional.

Els i les usuàries del rec poden gastar-los en els comerços i les entitats que l’acceptin. A més, els comerços i les entitats podran fer compres al barri i oferir avantatges, ofertes o promocions per fidelitzar els seus clients.