La 5a edició de la Setmana Internacional dels Mercats omple els mercats d’activitats per a tots els gustos i edats

‘Mercats prop del cor’ és el lema d’aquesta edició que se centra en la idea de la proximitat dels mercats amb la gent, amb el barri, amb el producte i amb els comerciants.

Els mercats municipals de Barcelona, juntament amb d’altres d’arreu de la província, organitzen del 15 al 31 de maig activitats per celebrar la cinquena edició de la Setmana Internacional dels Mercats, en el marc de la campanya internacional “Estima el teu mercat”. L’objectiu és promoure una alimentació saludable, de qualitat i de producte de proximitat, així com posar de relleu els mercats com a transmissors d’aquests valors, centres socials i ànima dels barris. “Markets: close to your heart” (Mercats: prop del cor) és la idea central de l’edició d’enguany a partir de la qual els mercats s’obren al públic a través d’actes gastronòmics, conferències, demostracions de cuina i activitats culturals, familiars i d’aprofitament dels aliments. Més de 70 accions que es desenvolupen en el context d’un comerç de proximitat, el contacte personal proper, la professionalitat dels comerciants i un estil de vida saludable.

Objectiu

L’objectiu de la campanya ”Estima el teu mercat” és posar en primer pla els mercats (minoristes i majoristes) a través d’activitats festives i lúdiques per atreure més ciutadans i, sobretot, infants i un públic jove. Els mercats es reivindiquen com a espais de l’alimentació saludable, llocs on es poden comprar aliments frescos i de qualitat i punts de trobada de la comunitat; però també com a motors econòmics i de transformació urbana. Molts dels mercats són equipaments remodelats i moderns, i tots tenen vinculació amb l’entorn i el barri.

Activitats de la setmana

Del 15 al 31 de maig es podrà participar a les activitats que han preparat els Mercats de Barcelona. Aquests dies els mercats s’obriran a la ciutadania amb una gran oferta d’activitats culturals,  gastronòmiques, lúdiques, familiars i d’aprofitament dels aliments: hi haurà concerts, exposicions i diverses accions culturals pensant en el públic jove, així com demostracions de cuina, activitats infantils i tallers de gastronomia per a totes les edats, sense oblidar xerrades sobre salut, sostenibilitat i reaprofitament alimentari. Tot pensat perquè els ciutadans gaudeixin i aprenguin a cuidar-se menjant els productes de temporada.

Durant aquests 15 dies els mercats continuaran oferint al públic el seu producte fresc, de qualitat i de temporada amb els millors experts de sempre, però, a més, hi haurà la possibilitat d’aprendre sobre nutrició i descobrir trucs de cuina o receptes que els clients i clientes no coneixien.

El dissabte 19 tornarà a celebrar-se un any més, la Nit dels Mercats, una nit cultural i de tasts organitzada conjuntament a dos mercats: Sagrada Família i Santa Caterina amb concerts, degustacions, entre d’altres. Aquest mateix dia, també podrem gaudir d’un vermut popular al Mercat de l’Estrella i el dissabte 26 el vermut el podrem fer als Encants – Fira Bellcaire amb la música de Dj. Thompson. La música també arribarà als mercats de La Boqueria i de Sarrià en forma d’òpera, el 18 i el 25 de maig respectivament.

Les activitats infantils també hi tindran cabuda durant aquestes dues setmanes. El 19 de maig al Mercat de Les Corts hi trobarem jocs i esports al carrer per a tota la família; el 26 de maig al Mercat de la Llibertat hi haurà un taller de decoració de samarretes; al Mercat de Sarrià els ensenyaran a reciclar per crear joguines i a fer caramels; i al Mercat de la Vall d’Hebron els més petits de casa aprendran a crear un collage d’imants. A la sala del Mercat de Sants s’instal·larà el planetari familiar de les constel·lacions el 25 i 26 de maig, a més de titelles, taller de dibuix, entre d’altres.

Les famílies podran compartir diverses activitats pensades especialment, com l’espectacle “Tots a Taula” on el músic Marc Parrot i la il·lustradora Eva Armsén ens oferiran diversos espectacles de música i il·lustració el dia 19 de maig al Mercat de la Barceloneta i el 26 de maig al Mercat del Fort Pienc.

Un ampli programa de xerrades, showcookings i tallers ens descobriran les propietats organolèptiques dels aliments, on ens hi acompanyaran la Mireia Anglada i l’Alf Mota, als mercats de la Guineueta i la Mercè el 19 i 29 de maig respectivament; L’Anna Bozzano ens parlarà del peix de temporada al Mercat de Provençals el 26 de maig; i de la mà de Melmelària aprendrem com reaprofitar la fruita elaborant melmelades als mercats de la Marina i Carmel el 19 i 26 de maig respectivament. Enguany, a més, el cuiner Sergi de Meià, ens ensenyarà com recuperar receptes antigues amb producte de proximitat al seu taller “Fem arqueologia gastronòmica” als mercats de Sagrada Família i Galvany els dies 19 i 26 de maig.

Pels amants de la cuina japonesa, el 19 i 26 de maig al Mercat d’Horta hi trobaran un taller per aprendre a cuinar sushi i el 23 de maig el Mercat del Ninot ha organitzat una jornada de portes obertes per visitar l’aula gastronòmica ‘Cuinem al Ninot’, mercat que el dissabte 26 celebrarà el seu 3r aniversari des de la remodelació amb desfilada, música i degustacions.

Un dels grans esdeveniments de la Setmana Internacional de Mercats serà la inauguració del Mercat de Sant Antoni, que serà el cap de setmana del 26 i 27 de desembre amb una sèrie d’activitats programades per a tots els públics on se celebrarà l’obertura d’aquest espai tan esperat.

No oblidem que, previ a la Setmana internacional de Mercats, els mercats de la Concepció i Sants celebraran el seu 130è i 105è aniversari amb una àmplia programació d’activitats per a tots els públics. El Mercat de la Concepció, que prolongarà les activitats de l’aniversari fins a finals de setembre, donarà el tret de sortida a la celebració l’11 de maig a la tarda amb l’estrena de “Les cadires amables”. Pel que fa al Mercat de Sants, el celebrarà dissabte 12 de maig al vespre amb degustacions, l’exposició fotogràfica del concurs Mercats Municipals de Catalunya 2018 i actuacions musicals en directe, entre d’altres. 

Precedents de la Setmana Internacional dels Mercats

Des de l’any 2014, a partir d’una iniciativa prèvia dels mercats anglesos liderats per l’Associació Nacional d’Autoritats de Mercats del Regne Unit (NABMA), la Unió Mundial de Mercats Majoristes (WUWM), i altres organitzacions representants de mercats holandesos, francesos i d’altres ciutats de la  Unió Europea i d’arreu, treballen coordinadament en la campanya “Estima el teu mercat” i en la creació de noves iniciatives per promoure els mercats.

Les organitzacions que representen els mercats minoristes i majoristes dels països participants han establert un acord de col·laboració amb la Unió Mundial de Mercats Majoristes (WUWM) per a la promoció dels mercats. L’acord destaca el rellevant paper dels mercats en el manteniment i creació de l’ocupació, protecció del medi ambient, així com el seu rol cultural, en tant que són espais centrals d’alimentació fresca i saludable.

L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona participa en la campanya “Estima el teu Mercat”, juntament amb la Diputació de Barcelona en l’àmbit provincial i Mercabarna.

Per consultar tota la programació es pot accedir a l’agenda del blog: somdemercat.cat i seguir les xarxes socials de Mercats de Barcelona.

Més informació