Prop de 500 persones visiten la seu de l'IMMB i els mercats de Sant Antoni i d'Horta durant el 48h Open House

La seu de l'IMMB va rebre 50 visites, el Mercat de Sant Antoni 250 i el Mercat d'Horta 180.

Prop de 500 persones han visitat aquest cap de setmana la seu de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), i els mercats de Sant Antoni i d’Horta en el marc del festival 48h Open House Barcelona. En aquest sentit, els tres edificis van ser escenari de visites guiades per persones voluntàries durant el passat dissabte amb l’objectiu de conèixer l’arquitectura i la història dels edificis d’una forma didàctica.

La seu de l’IMMB ha rebut aquest cap de setmana cinquanta visites guiades.  Durant les tres hores de visites, es va comptar amb la presència de dos guies voluntaris que van acompanyar durant tot el recorregut als visitants. En aquest sentit, d’11 a 14 hores de dissabte, sis grups de veïns i veïnes del barri varen conèixer la història i van visitar les instal·lacions d’una part de la fàbrica Fabra i Coats, on actualment s’allotgen les oficines de l’IMMB.

Per la seva banda, el Mercat de Sant Antoni va rebre 250 visites dissabte a la tarda i el Mercat d’Horta prop de 180 persones el varen visitar durant el matí.

Seu de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona

La seu de l’IMMB, que té lloc en aquest històric recinte des de fa uns mesos, es tracta d’un edifici de configuració fabril, tant en les dimensions dels espais, com en la composició de l’estructura i dels paraments principals de les façanes. Per això una de les premisses inicials és conservar-ne els elements portadors de valors patrimonials.

Mercat de Sant Antoni

Pel que fa al Mercat de Sant Antoni es tracta d’un edifici que va estar en remodelació fins el passat mes de maig i és un dels edificis públics més emblemàtics de l’Eixample barceloní. Ocupa una illa sencera i s’organitza en forma de creu grega, reproduint en geometria i dimensió el traçat de les alineacions de l’Eixample. El projecte de rehabilitació inclou una nova zona de museu amb el jaciment romà subterrani, espais d’ús cívic i pacificació dels carrers del voltant. És obra de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias i l’enginyer Josep M. Cornet i Mas, l’any 1882.

Mercat d’Horta

En aquest sentit, arquitectònicament el Mercat d’Horta té una estructura de formigó armat, que dóna lloc a un espai diàfan suportat en 4 pilars, sense parets. La part central queda coberta per una cúpula que forma un quadrat de 25 metres de costat, que s’aixeca sobre bigues paret de 5 metres d’alçada, on es troben les finestres de ventilació. La cúpula està formada per una retícula amb nervis. I el cos exterior, de planta pràcticament quadrada, es remata amb una coberta a dos nivells que neix a la cornisa que envolta el perímetre.

Història i objectius del festival 48h Open House

El festival 48h Open House BCN, és la cita anual de la ciutat de Barcelona amb l’arquitectura, un cap de setmana al mes d’octubre de portes obertes a més de 200 edificis de tot tipus, forma i mida. Una iniciativa de l’associació 48h Open House Barcelona.

El 48h Open House BCN és un projecte obert a tothom i sense ànim de lucre que va començar a Barcelona l’any 2010. Una iniciativa transversal, adreçada especialment als barcelonins, que implica la participació de diferents agents socials, tècnics i artístics per “obrir la bona arquitectura a la ciutat”. L’Objectiu és fer viure l’arquitectura i la ciutat, de forma didàctica durant un cap de setmana a l’any, gràcies a més de 200 activitats tutoritzades per professionals de l’arquitectura.