Una nova exposició reconeix gràficament la bellesa arquitectònica dels mercats de Barcelona

El Born CCM posa en marxa l'exposició temporal de petit format ‘Fer mercats, fer ciutat. La xarxa de mercats de Barcelona, dibuixada’

‘Fer mercats, fer ciutat. La xarxa de mercats de Barcelona, dibuixada’ és la nova proposta del Born Centre de Cultura i Memòria. L’exposició temporal de petit format proposa un recorregut pels mercats de Barcelona a través de dibuixos fets a mà per il·lustradors professionals, sketchers, dibuixants i arquitectes.

La mostra es fonamenta en el llibre ‘Barcelone, la ville des marchés’ de Miguel Usandizaga, El Globus Vermell i Sergi Garriga Bosch. Recull la diversitat arquitectònica de cada mercat esdevenint un reflex de la història de la ciutat i de l’evolució de les tècniques constructives des del segle XIX fins avui dia. Des de les esveltes arquitectures de ferro pròpies dels mercats dels nuclis històrics de finals del segle XIX i principis del segle XX, passant per les estructures de formigó armat tan característiques dels mercats dels barris concebuts per acollir la immigració dels anys seixanta i setanta, fins a arribar a les estructures diverses i grans remodelacions dels d’inicis d’aquest segle.

Barcelona pot presumir de ser l’única ciutat del món que encara manté en actiu la xarxa de mercats coberts concebuda a mitjans del segle XIX i aquesta mostra vol ser un reconeixement gràfic a la bellesa i la importància d’aquests mercats públics.

L’exposició és una de les activitats complementàries a ‘Born. Memòries d’un mercat’. Es pot gaudir gratuïtament a l’Espai Sebastià Dalmau d’El Born CCM fins el 2 de juliol. ‘Fer mercats, fer ciutat’ proposa també un parell d’activitats relacionats destinades als amants del dibuix. Es tracta de dos tallers gratuïts: el primer serà el 13 de maig a la tarda en el qual s’elaborarà un mapa il·lustrat comunitari a partir de les propostes dels participants. El segon serà un sketchcrawl, una trobada d’aficionats al dibuix per immortalitzat l’entorn de l’edifici de Fontserè, el 14 de maig al matí.