La transformació de la Meridiana, una demanda històrica

Actualment, la Meridiana actua com una autopista urbana per on hi circulen diàriament prop de 100.000 vehicles i la creuen transversalment prop de 10.000 vianants cada dia. Per aquest motiu, transformar-la en un eix cívic és una de les demandes històriques dels barris que hi conviuen. El projecte de transformació s'està consensuant entre tots, entitats i veïnat, per tal de resoldre els principals problemes de l’avinguda i convertir-la en una via més humana.

Actualitat

Alteracions a la mobilitat aquest cap de setmana per pavimentació a l'avinguda Meridiana

7 març 2019 - 12:47pm

Obres. Aquest cap de setmana es programen els treballs de pavimentació de l’avinguda de la Meridiana entre els carrers d'Independència i d'Aragó. El treballs afectaran a la circulació de vehicles motoritzats i de bicicletes.

Aquest setembre, continuen les afectacions a la mobilitat per obres a la ciutat

4 setembre 2018 - 12:08pm

Prossegueixen les afectacions a la mobilitat per obres a la ciutat, principalment a la ronda de Dalt, les Glòries, Meridiana i Mallorca. Es recomana fer servir itineraris alternatius per a moure's per aquestes zones.

Comença la transformació de la Meridiana

2 juliol 2018 - 12:05pm

Urbanisme i infraestructures. Els treballs es perllongaran fins al març del 2019 i es realitzaran mitjançant dos trams diferenciats: d’Independència a Aragó i d’Aragó a Mallorca.

Llegir més

Fases

L'avinguda Meridiana s'estén de sud a nord, des del parc de la Ciutadella fins al pont del Congost. La Taula de Participació, que treballa en el projecte de transformació, ha dividit la via en àmbits, per tal de tractar-los de manera diferenciada i resoldre'n les respectives problemàtiques. 

En aquest sentit, la Meridiana s'està pensant globalment i per seccions, però s'anirà estudiant i actuant per trams de manera progressiva.

 

Procés d'informació i debat

Procés d'informació i debat

Després de la revisió del paper de la Meridiana a la ciutat, que va permetre la construcció de les Rondes i que va suposar una primera dignificació de l’avinguda, és necessari abordar ara una nova intervenció sobre aquest eix estratègic de la ciutat, en el seu tram entre la plaça de les Glòries i el nus de la Trinitat.

Els objectius d’aquesta intervenció són convertir l'avinguda en un eix cívic de referencia per la ciutat, una avinguda verda, pacificada i humana. I per tal de treballar de la mà de les entitats, les estratègies i criteris que han de guiar la futura intervenció, es va constituir la Taula de Participació del projecte de l’avinguda Meridiana, que agrupa entitats, tècnics municipals, grups polítics i govern.

Mitjançant tallers, jornades i sessions de treball, liderades per la Taula de Participació i obertes a tota la ciutadania, es defineixen els criteris de com ha de ser la nova Meridiana.

Participa en el procés d’informació i debat obert als ciutadans.

Recull de propostes i redacció del projecte

Recull de propostes i redacció del projecte

Una vegada conclogui el procés participatiu i s'hagin recollit i debatut totes les necessitats i propostes, tindrà lloc la segona fase del procés de transformació de la Meridiana.

En aquesta fase tindrà lloc l'elaboració del projecte, fruit de les aportacions de tots els agents implicats.

Primeres propostes

Execució del projecte Fase actual

Execució del projecte

La darrera de les fases de transformació de la Meridiana serà l'execució del projecte acordat. 

Un cop ens trobem en aquesta fase es farà un seguiment exhaustiu del projecte i informarem a la ciutadania sobre les obres i afectacions.

Finalment, recollirem el testimoni dels veïns i veïnes que gaudeixin d'aquest nou espai ciutadà a Barcelona.

Àmbits d'actuació

Diagnosi

La Meridiana és un eix estructurant del nord-est de Barcelona que travessa districtes i barris amb teixits ben diferenciats i va prenent un caràcter molt divers..

La millora de la Meridiana no pot ser plantejada només a partir de l’estudi de la seva secció. És important conèixer com la gent utilitza l’espai, com el travessa, l’ocupa i se n’apropia per, posteriorment, poder fer les actuacions de millora que es creguin necessàries enfocades als diversos problemes detectats..

Mapa de diagnòstic

Selecciona les icones per marcar les zones al mapa

 • Mapa de la Meridiana

  Voreres desolades (poca gent, poc comerç)

 • Mapa de la Meridiana

  Voreres estretes

 • Mapa de la Meridiana

  Mala senyalització i alta sinistralitat

 • Mapa de la Meridiana

  Excés de soroll i excés de velocitat dels vehicles

 • Mapa de la Meridiana

  Mur Sant Andreu i mur Trinitat Nova

 • Mapa de la Meridiana

  Deficiències d’il·luminació, vegetació i mobiliari

 • Mapa de la Meridiana

  Creuaments: durada del verd per als vianants insuficient

 • Mapa de la Meridiana

  Creuaments: durada del vermell per als vianants excessiva

 • Mapa de la Meridiana

  Creuaments informals

 • Mapa de la Meridiana

  Creuaments amb parades a la mitjana

 • Mapa de la Meridiana

  Creuaments en vermell

 • Mapa de la Meridiana

  Conflicte entre ciclistes i vianants

 • Mapa de la Meridiana

  Falta d’espais per a la càrrega i descàrrega

 • Mapa de la Meridiana

  Falta de zones d’estada