Barcelona Cultura

Conferència de Kazumi Murose sobre el lacat urushi

Conferències, xerrades
Amb el suport de: 

 

El mestre de urushi (laca) i Tresor Nacional Vivent de Japó Kazumi Murose i la professora titular d'Història de l'Art a la Universitat d'Oviedo Yayoi Kawamura dialogaran en aquesta trobada entorn del mil·lenari art del lacat japonès urushi i l'intercanvi cultural que ha tingut lloc al llarg dels segles partir aquesta bella tècnica decorativa.

El mestre Murose centrarà la seva intervenció a tractar l'art del urushi a Japó, la diversitat de les seves tècniques i tipus de bellesa, mentre que la professora Kawamura explicarà com aquesta tècnica artística va arribar i es va desenvolupar a Catalunya.

El Museu del Disseny serà un marc privilegiat on realitzar la sessió, atès que acull algunes de les obres més destacades d'aquest art realitzades a Catalunya, entre les quals sobresurt el paravent de "La Creació" (1929), lacat per Ramon Sarsanedas. Els assistents a la conferència, gratuïta prèvia inscripció, podran accedir al Museu durant l'hora prèvia a l'inici de la xerrada per tenir l'oportunitat de veure aquesta obra i la resta de col·leccions del Museu.

Mestre Kazumi MUROSE

Nascut en 1950, estudia a la Universitat Nacional de Tòquio de Belles arts i Música, especialitzant-se en la secció de urushi. Des de la seva graduació realitza tant exposicions individuals com participa en exposicions nacionals i internacionals, mostrant les seves obres en ciutats com Londres, Nova York, Denver, Tai-Chung (Taiwan), París o Amsetelveen (Països Baixos).

Ha rebut nombrosos premis com el Premi Ataka (1973), el Premi de l'Associació de Kôgei de Japó en la 18ª Exposició de Kôgei tradicional japonès en l'est de Japó (1978) o el Premi Japan Arts Foundation (2007). Entre les seves obres es troba el monument Siluro, les reproduccions del tresor nacional "Ume Maki Tebako", dels instruments musicals Ryūkyū o del Ben Cultural d'Importància "Ukufan", i també ha creat el mural en maki-i 'Iūkō’ i el gran mural urushi "Mokusei".

En 1991 crea el Mejiro Institute of Urushi Conservation, dedicat a la conservació dels béns culturals de urushi, un tema sobre el qual ha presentant conferències a tot el món. En 2008 rep la certificació com a Suport de Béns Culturals Immaterials (Tresor Nacional Vivent) de Japó i també rep la Medalla amb cinta porpra de l'Emperador de Japó.

Més informació a murose.com

Dra. Yayoi Kawamura

Actualment és professora Titular d'Història de l'Art a la Universitat d'Oviedo. Les seves principals línies de recerca són l'art japonès a Espanya i les seves influències a Espanya i Hispanoamèrica, i l'arquitectura i arts decoratives en l'Edat Moderna a Espanya. És especialista de l'art de la laca urushi i ha investigat la història de la introducció d'aquest art a Barcelona en la primera meitat del segle XX, i també l'arribada a Espanya de la laca d'estil Namban al segle XVII. Pertany al projecte de recerca R+D “Protagonistes de la presència i impacte de l'art japonès a Espanya”. Té nombroses publicacions, moltes d'elles a revistes d'impacte, i ha participat a diversos congressos nacionals i internacionals.

Ha estat comissària de l'exposició Lacas Namban. Petjades de Japó a Espanya. IV Centenari de l'Ambaixada Keichô, organitzada pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i Fundació Japó, celebrada al Museu Nacional d'Arts Decoratives i inaugurada per La seva Altesa Imperial de Japó el Príncep Naruhito al juny de 2013; i també de l'exposició Laca Namban. Lluentor de Japó a Navarra, organitzada pel Govern de Navarra i celebrada al Museu de Navarra entre 2015 i 2016.

Data: 

Dimecres 17 de maig, 19 h

Lloc: 

Museu del Disseny (Pl. de les Glòries, 37-38)

Preus: 

Entrada gratuïta. Inscripció prèvia, indicant nom i cognoms, a través de l’e-mail consuladobcn@bc.mofa.go.jp fins el 16 de maig

Ajuntament de Barcelona