Barcelona Cultura

Conferència Recuperació de patrimoni editorial: l'Editorial Montaner y Simón

Conferències, xerrades

La conferència que s'impartirà al Museu del Disseny de Barcelona, el 7 de març del 2017, porta el títol Recuperació de patrimoni editorial: l'Editorial Montaner y Simón, a càrrec de Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny i Albert Díaz Mota, cap del Centre de Documentació del Museu del Disseny.

L’Editorial Montaner y Simón, una de les capdavanteres del món editorial català en llengua catalana, va ser fundada el 1868 per Ramon Montaner i Francesc Simón. Posteriorment, ja al final del primer quart del segle XX passà a mans dels seus descendents, fins que cap al 1951 es fusionà amb l’editorial mexicana de José Mª González Porto, Uteha. Després d’haver estat durant dècades una referència per la qualitat de les seves publicacions, el seu declivi els portà al tancament l’any 1981 i poc després la seva seu fou buidada i el seu patrimoni gràfic i documental llençat en abocadors. Només algunes persones sensibles, coneixedores del món del llibre i la vàlua del seu passat editorial, van poder salvar in extremis alguns materials avui conservats en centres patrimonials de Barcelona.

Aquesta conferència forma part del cicle de conferències Art i Història. Als Museus de Barcelona aquest anys es presenta amb el subtítol Patrimoni dispers. Històries connectades, i tracta sobre aquest tema, partint del valuós llegat dels museus barcelonins com a mostra de la seva feina per recuperar la memòria col·lectiva, recobrar la vida d’aquells testimonis i provocar el diàleg amb el món actual.

Organitzen: Fundació Amics del MNAC, Museu Frederic Marès, Museu del Disseny, MUHBA, Museu de la Música i Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Coordina Fundació Amics del MNAC.

Inscripcions: Fundació Amics del MNAC. Tel. 93 622 03 81 / amics@amicsdelmnac.org /www.amicsdelmnac.org

Bibliografia

Historia de la edición y la lectura en España 1472-1914, Fundación Germán Sánchez Ruipérez, Madrid, 2003.

Manuel Llanas,L’edició a Catalunya: el segle XX, Història de l’edició a Catalunya, Gremi d’Editors de Catalunya, 2004.

Eliseu Trenc, Les arts gràfiques de l’època modernista a Barcelona, Gremi d’Indústries Gràfiques, Barcelona, 1977.

Pilar Vélez, El llibre com a obra d’art a la Barcelona vuitcentista (1850-1910), Biblioteca de Catalunya, Barcelona, 1989.

Pilar Vélez (ed.), L’exaltació del llibre al Vuitcents. Art, indústria i consum, Biblioteca de Catalunya-Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona, 2008.

Preus: 

50€ (públic general), 45€ (estudiants, jubilats i amics del MNAC)

Ajuntament de Barcelona