Barcelona Cultura

Diàleg FERRAN ADRIÀ + LUKI HUBER

Conferències, xerrades

Quina relació hi ha entre cuiners i dissenyadors?

Com s’estableix la dinàmica entre la creació del contingut alimentari i el seu contenidor? En quina mesura la nova alta gastronomia s’ha recolzat en el disseny com a eina creativa? Quines similituds i diferències existeixen entre cuinar i dissenyar?

Diàleg moderat per Juli Capella, comissari de l’exposició «TAPAS».

Ferran Adrià (Barcelona, 1962) està considerat com el millor cuiner del món i és l’artífex de la recent renovació de l’alta cuina internacional. Va entrar a treballar a elBulli el 1984, i en va dirigir la cuina fins que es va tancar el restaurant, el 2011, després d’haver assolit el màxim reconeixement en l’àmbit internacional diverses vegades. Va ser considerat com un dels 100 personatges més influents del món per la revista Time el 2004. Actualment dirigeix elBulli Foundation, que, a la vegada, agrupa elBulli Lab, un laboratori d’investigació culinària on s’elabora la Bullipedia, i elBulli 1846, situat a la cala Montjoi, a l’antic emplaçament d’elBulli, reformat per acollir un espai de memòria sobre elBulli i, a la vegada, un centre actiu d’experimentació i creativitat aplicada a la gastronomia.

Luki Huber (Lucerna, Suïssa, 1973), dissenyador industrial, es va integrar a l’equip d’elBulli a partir de l’any 2002, circumstància en aquell moment extraordinària en una cuina: la presència permanent d’un dissenyador treballant de costat amb els cuiners. La seva interrelació va accelerar les innovacions d’elBulli. D’una banda, va treballar en una sèrie d’adaptacions d’objectes preexistents a nous usos culinaris i, posteriorment, en la fabricació de petites sèries de diferents recipients, com ara plats de pissarra i safates metàl·liques, de malla i de vidre. Huber també va portar a terme experiments sorprenents per diversificar el material d’alguns instruments tradicionals. Una altra de les seves tasques es va centrar en el disseny d’eines i estris per idear nous plats, que va portar a tècniques com la de l’esferificació, avui en dia estesa arreu del món. Va treballar a elBulli fins a l’any 2005, i després va crear el seu propi estudi, on ha seguit treballant en el disseny per a la cuina.

Veure el vídeo del diàleg

Data: 

Martes 2 de mayo, 19 h

Lloc: 

Auditori Museu del Disseny

Preus: 

Entrada gratuïta

Ajuntament de Barcelona