Barcelona Cultura

SESSIÓ 4. Toni Cumella+ Martin Bechthold

Conferències, xerrades

18h Procediments contemporanis aplicats a la producció de la ceràmica a càrrec de Toni Cumella (Ceràmica Cumella)

El taller de Toni Cumella es va iniciar amb el seu avi, Josep Regàs, terrisser fill de Breda, on hi ha una llarga tradició de tallers ceramistes. Més tard, el seu fill, Antoni Cumella, es va instal·lar a Granollers i va transformar el taller familiar en una fàbrica aplicada a l’arquitectura, que, al mateix temps, li va servir com a estructura per a la seva reconeguda obra personal.
Toni Cumella, la tercera generació, va néixer a Granollers l’any 1951, va estudiar enginyeria industrial i fotografia, mentre que l’ofici el va aprendre treballant tota la vida al costat del pare, tal com ell afirma, “un bon mestre”.

Avui, Toni Cumella té un catàleg de realitzacions molt extens. D’una banda, en el camp de la restauració i rehabilitació del patrimoni arquitectònic. Així, ha participat en la restauració de conjunts tan rellevants com l’Hospital de Sant Pau, el Palau de la Música o el Park Güell, a Barcelona; Can Garí, a Argentona; els jutjats de Terrassa; la Farinera de Girona, o la Ricarda, al Prat de Llobregat. D’altra banda, no obstant això, la seva intervenció ha estat tant o més rellevant en obres contemporànies i d’avantguarda, en què ha treballat al costat d’equips d’arquitectes de gran prestigi mundial.

També és remarcable el treball de Toni Cumella en el camp de la docència després del ja llarg contacte amb l’Architectural Association of London i la participació en les càtedres de Ceràmica ASCER en les diverses facultats d’Arquitectura. A més, tot sembla indicar que la tradició familiar té una continuïtat assegurada de la mà de Guillem Cumella, que ja és la quarta generació.

19h Automated material manipulation a càrrec de Martin Bechthold (Harvard University. GSD)

Els arquitectes han redescobert el seu interès per la ceràmica arquitectònica com a material multifuncional per a dissenys contemporanis. Avui dia les innovacions en tecnologia de materials, mètodes de producció digital i sistemes de muntatge permeten aplicacions que combinen l’atracció emocional dels materials amb noves funcionalitats. Expanding Designs presenta dissenys especulatius i treballs de recerca realitzats pel grup MaP+S (Material Processes and Systems) de la Universitat de Harvard que inclouen la tecnologia robòtica, experiments amb dissenys i estudis orientats cap a la integració de la indústria.

Martin Bechthold és professor de Tecnologia Arquitectònica a la Graduate School of Design (GSD) de Harvard, director del Programa de Doctorat en Disseny i codirector del Programa de Màster en Enginyeria de Disseny a la Universitat de Harvard. La recerca que du a terme basada en materials desenvolupa aplicacions arquitectòniques innovadores i crea prototips, cosa que queda documentada al seu últim llibre sobre sistemes de materials de ceràmica, titulat Ceramic Material Systems i publicat per Birkhäuser. Bechthold dirigeix un treball de recerca, en el qual cooperen la GSD i científics de l’Institut Wyss d’Enginyeria Inspirada en la Biologia, orientat cap al desenvolupament de nous sistemes de material adaptatiu per a edificis. L’Institut Wyss va nomenar Bechthold professor associat.

 

Lloc: 

Auditori del Museu del Disseny

Preus: 

Activitat gratuita

Ajuntament de Barcelona