Barcelona Cultura

Fons Antoni Badrinas

Dates

1925-1964

Volum

1.488 dibuixos (7 cajas), 555 fotografías (6 cajas y 1 álbum), 8 documentos.

Productor

Antoni Badrinas i Escudé (Terrassa, 1882 - Barcelona, 1969), nascut en una família d’industrials del sector tèxtil, fou moblista, decorador, pintor i galerista. Va estudiar a l'Escola de Belles Arts de Barcelona i a l’Escola d'Arts i Oficis de Dresde (1908-1914). Casat amb Montserrat Vancells i Amat, filla del pintor Joaquim Vancells.

Com a decorador i moblista s’establí a Barcelona el 1920, on obrí una botiga de mobles i sala d’exposicions a l’avinguda Diagonal, 460 (1928-1937). El 1921 va crear també un taller d'ebenisteria al carrer Neptú i un altre al carrer Sèneca el 1930.

Badrinas col·laborava amb especialistes com Josep Obiols, que feia els dibuixos per a les aplicacions amb marqueteria, el tapisser Tomàs Aymat, el ceramista Josep Aragay o Ramon Vancells. També va utilitzar les teles de Dufy en els seus mobles i en la decoració dels habitatges.

En la seva faceta com a moblista va fer principalment projectes de mobiliari i decoració d’interiors per a habitatges particulars i locals comercials, professionals i d’institucions. Destaca la realització del mobiliari de la casa Sol i Mar de Caldetes, de la Sala de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona l’any 1929, la decoració de la botiga El Dique Flotante el 1930 (Premi Anual de l’Ajuntament de Barcelona) o del Gran Casino del Foment a Terrassa el 1939.

L’obra d’Antoni Badrinas va ser present en nombroses exposicions i va guanyar diversos premis. L’any 1923, juntament amb l’arquitecte Lluís Bonet Garí, va participar a l’Exposició Internacional del Moble i la Decoració d’Interiors. El seu projecte va ser seleccionat pel FAD, formant part de la secció “Mobiliari i Decoració de la llar humil”.

El 1925 va participar a l’Exposició Internacional d’Arts Decoratives i Industrials Modernes de París, amb el FAD, on va obtenir una medalla. Va estar present en el Saló d’Artistes Reunits a l’Exposició Universal de Barcelona de 1929”, amb dos mobles. També en el 1er Saló d’Artistes Decoradors del FAD el 1936 i l’any 1947 a l’Exposición Nacional de Artes Decorativas a Madrid, on guanyà una medalla a la secció d’Artes del Hogar.

Va ser el promotor i el primer president del Gremi d’Artistes de Terrassa, fundat l’any 1914, format per un grup plural d’artistes i professionals relacionats amb l’art.

Contingut

Fons constituït per la documentació generada per Antoni Badrinas com a moblista i decorador.

Com a moblista, inclou un conjunt de fotografies i dibuixos, tant de mobles individuals com de conjunts d'interior.

Els dibuixos constitueixen els esbossos dels projectes de creació de mobles. Contenen la vista a escala del moble, amb tots els seus detalls, i informació textual, com el nom del client, el material emprat, les mides o el seu lloc d’ubicació. La tipologia de mobles és molt variada i abraça, principalment, mobles d’encabiment (armaris, aparadors, bufets, vitrines, tocadors, calaixeres) i altres, com llibreries, escriptoris, llits, taules i seients. També inclou dissenys d’objectes de decoració, com rellotges, paraigüers, llars de foc, mobles de radiador o per ràdio-gramoles.

Molts dels dibuixos són acolorits, per oferir una visió més real dels mobles dissenyats, el que sembla indicar que s’utilitzaven també com a mostrari per ensenyar als clients.

Es troba també representada la seva faceta com a decorador d’interiors, present en projectes de distribució de mobiliari de cambres, d’habitatges sencers o d’espais comercials i professionals.

El fons recull també testimonis de la participació d’Antoni Badrinas en diverses mostres i exposicions, tant nacionals com internacionals. És el cas de l'Exposició Internacional d'Arts Decoratives de París del 1925, la Exposición Nacional de Artes Decorativas de Madrid el 1947 i l’exposició "Pro Dignificación del Hogar Popular" organitzada pel FAD el 1954.

 

Sistema d'organització

 El fons s'organitza segons un quadre de classificació amb les següents seccions:

Projecció pública

Relacions exteriors

Gestió econòmica

Projectes de mobles i decoració

        Objectes de decoració

        Portes i plafons

        Mobles

                Mobles d’encabiment

                Mobles per llibres

                Mobles per escriure

                Llits

                Taules

                Seients

        Objectes religiosos

        Motius ornamentals

        Elements per exposició i difusió

        Decoració d’interiors

Informació de suport

Accés

Lliure accés, condicionat a la normativa d'accés del Centre de documentació, amb excepció de la documentació que conté dades protegides per la legislació vigent. L'obra creativa i la documentació gràfica estan sotmeses a la Llei de Propietat Intel·lectual.

Ajuntament de Barcelona