Barcelona Cultura

Adolf Loos. Espais privats

Temporal
-

L'exposició Adolf Loos. Espais privats mostra per primera vegada a Espanya una extensa mostra del treball d'aquesta figura de l'arquitectura vienesa, pioner del debat entre espais de vida pública i de vida privada. La mostra, comissariada per Pilar Parcerisas, posa en escena la revolució estètica de Loos (1870-1933) que en la Viena de 1900 es va revelar contra la Secessió vienesa, proposant una economia en la construcció arquitectònica i el disseny recuperant la columna clàssica, el revestiment i els valors tradicionals del classicisme.

L'exposició viatja al context literari, arquitectònic i filosòfic de la Viena de principis de segle XX i mostra projectes i un centenar dels objectes més significatius del mobiliari usat a les cases i apartaments de Loos. És en aquests espais interiors en els quals trobem a l'Adolf Loos més revolucionari. L'apartament constitueix l'esfera íntima, el refugi de l'individu enfront de la vida social. Valors com la intimitat, privadesa o confort troben en el disseny dels espais privats i l'ús del mobiliari domèstic de Loos un exemple de noves formes de la cultura de l'hàbitat.
L'exposició és una coproducció del Museu del Disseny de Barcelona i de l'Obra Social “la Caixa”. Les obres procedeixen de la Col·lecció Hummel de Viena, de l'Albertina Museum de Viena, del Architekturmuseum der Technische Universität de Munich, de l'Historisches Museum der Stadt de Viena, i d'una col·lecció particular del Regne Unit.
Aquesta exposició viatjarà al CaixaForum de Madrid on es podrà visitar a partir del 28 de març de 2018 i estarà oberta al públic fins el 24 juny 2018.

 

 

Àmbits de l'exposició

 • Otto Wagner i la Secessió

  Otto Wagner inicia a Viena el trànsit de l’historicisme a la modernitat. Els artistes de la Secessió pretenen transformar la vida en art.

 • La crisi de l’espai domèstic

  Loos revoluciona l’arquitectura vienesa.

 • Espais masculins i femenins

  Amb la creació dels interiors, Adolf Loos preserva la intimitat de l’individu de l’esfera pública.

 • Forma i funció en el mobiliari

  Aprofitar els bons dissenys ja existents fets per l’artesà.

 • Els interiors: construir, habitar i usar

  Loos retorna l’arquitectura als seus orígens essencials, on construir i habitar coincideixen.

 • Tradició i modernitat

  Adolf Loos reivindica l’ofici en l’arquitecte i la tradició constructiva.

Activitats relacionades

Ajuntament de Barcelona