Barcelona Cultura

El cos vestit (2008-2012)

Temporal
-

Descobreix com el vestit modifica la imatge del cos mitjançant unes accions que tendeixen a comprimir-lo i alliberar-lo alternativament des del segle XVI fins ara. Des de l’antiguitat, els homes i les dones han alterat la forma i l’aparença del seu cos amb pentinats, joies, tatuatges i sobretot, amb vestits. La manera de vestir-se de cada època té a veure amb codis morals, socials i estètics.

La moda imposa cànons de bellesa, les siluetes i els volums es modifiquen, la natura deixa pas a l’artifici. L’exposició El cos vestit explica les transformacions que ha sofert el cos amb els canvis en la indumentària a partir de cinc accions diferents que tendeixen alternativament a comprimir-lo o alliberar-lo.

- Ampliar: Crear volum, mitjançant estructures o bé teixits rígids i amples, que separen el vestit del cos: enagos, crinolines i polissons.
- Reduir: Disminuir les formes naturals del cos, especialment el tòrax i la cintura: cotilles, sostenidors, cinturons i gipons.
- Allargar: Estirar la imatge perquè el cos sembli més alt: sabates de taló i plataforma, pentinats, barrets i vestits de cua.
- Perfilar: Resseguir les formes del cos i marcar la silueta: mitges, guants, bodis de teixits elàstics i gèneres de punt.
- Destapar: Insinuar la silueta, mostrar cames i braços i ensenyar la pell: teixits transparents, vestits curts, escotats o sense mànigues.

A partir d’aquests cinc conceptes, El cos vestit proposa un recorregut inèdit per la història del vestit, des de la col·lecció de vestits i complements del Museu Tèxtil i d’Indumentària de Barcelona i una selecció de materials gràfics: fotografies i gravats d’època, i textos explicatius, que ajuden a comprendre el procés de la moda.

El cos vestit ha estat nomenada una de les 116 icones turístiques de Catalunya, una iniciativa que identifica els símbols i manifestacions més significatives de la identitat visual catalana. Aquest recull ha estat elaborat per l'Agència Catalana de Turisme, la Direcció General de Turisme i Artesania Catalunya del CCAM, el Foment de les Arts i el Disseny (FAD), el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Explora les 116 icones turístiques de Catalunya (El cos vestit, número 86, pàgina 352)

Crèdits

Restauració i mannequinage: Carmen Lebrón
Muntatge maniquins de cartró: Carmen Lucini
Disseny de l’espai: Julia Schulz-Dornburg, col·laborador Eugenia Troncoso
Coordinació del muntatge: Carmina Borbonet
Producció: Grop
Il·luminació: Antoni Rueda
Disseny Gràfic: Studio laVista
Disseny d’audiovisuals: Digit
Fotografies: La Fotogràfica

 

Comissari/a

Teresa Bastardes, Sílvia Ventosa

Àmbits de l'exposició

Activitats relacionades

Catàleg

+Info

Vídeos

Ajuntament de Barcelona