Barcelona Cultura

(FAB)Bots

Temporal
-

(FAB)Bots. Màquines i robots personalitzats per al disseny i la fabricació és la primera de les quatre exposicions temporals del LABORATORI DE FABRICACIÓ presenta una col·lecció de deu projectes que exploren la continuïtat entre el disseny i la fabricació digital mitjançant la invenció, el desenvolupament i la programació de màquines de fabricació personalitzades. La investigació, que ha donat com a resultat aquesta sèrie de robots, demostra que, distanciant-se de l’optimització que requereix normalment la producció industrial, és possible aportar solucions adaptables a diferents contextos i summament específiques pel que fa a l’ús de materials.

Els projectes especulen sobre la possibilitat de construir hàbitats individualitzats i adaptables a llocs remots o en comunitats amb infraestructures limitades o accés precari a les noves tecnologies. Contràriament a les solucions estandarditzades i prefabricades que ofereix tradicionalment la fabricació, aquestes màquines mostren models alternatius de producció, economia i sostenibilitat. (FAB)Bots és una mostra de projectes d’estudiants de l’Escola d’Arquitectura de l’Architectural Association (AA) i de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), desenvolupats en dos estudis de disseny sota la tutoria de Marta Malé–Alemany, en col·laboració amb Jeroen van Ameijde (Londres) i Víctor Viña (Barcelona).

Projectes (FAB)Bots

FIBR(H)OUS(E)

Amrita Deshpande, Saahil Parikh i Akhil Laddha (Índia) Architectural Association, DRL v. 12, 2009-2010 Fibr(h)ous(e) explora solucions noves per a l’habitatge provisional mitjançant dissenys i sistemes de fabricació digitals. S’ha dissenyat un sistema ràpid per implementar habitatges autosuficients i lleugers, que es poden construir en un dia, basant-se en el concepte d’una bobinadora de filaments, multiaxial i plegable, que es transporta amb facilitat.

DREAMWEAVER

Melat Assefa (Etiòpia), Brian Peters (Estats Units), Joao Albuquerque (Portugal) IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya), 2010 Dreamweaver pirateja les tricotoses circulars existents amb un robot integrat controlat numèricament. L’objectiu del projecte és controlar la màquina tricotosa, de manera que es pugui fer servir per aplicacions arquitectòniques, com a sistema de construcció ràpid in situ.

DIGITAL VERNACULAR

Shankara S. Kothapuram (Índia), Mei-Ling Ling (Taiwan), Ling Han (Xina), Jiawei Song (Xina) Architectural Association, DRL v. 12, 2009-2010 Digital Vernacular explora un sistema de disseny per a la implementació d’habitatges in situ,, basat en un mètode de construcció innovador que utilitza dispositius de control numèric per dipositar materials tipus pasta, com ara l’argila.

FLUID CAST

Ena Lloret (Dinamarca), María Eugenia Villafañe (Argentina), Jaime De Miguel (Espanya), Catalina Pollak (Xile) Architectural Association, DRL v. 12, 2009-2010 A partir de l’estudi del comportament dels materials, dins la lògica de la fabricació digital, el projecte explora una tecnologia per aconseguir endurir el material de canvi de fase fent servir l’aigua com a element catalitzador. L’objectiu és desenvolupar un sistema de construcció controlat digitalment, amb el qual es puguin formar estructures instantànies dins l’aigua.

MIMICRY

Mia Gorretti Layco (Estats Units), Georgia Kotsari (Grècia), Tomasz Starczewski (Polònia) IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya), 2010 L’objectiu d’aquest projecte és recollir els principis en què es basa el comportament en eixam per crear un mètode de fabricació molt més efficient. Creant un sistema interrelacionat CAD, CAE, CAM, Mimicry proposa un nou procés de fabricació que dissenya, optimitza i fabrica simultàniament.

SANDBOT

Joel Letkemann (Canadà), Viraj Kataria (Índia), Fabio López (Colòmbia) IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya), 2010 Sandbot explora processos de modelatge nous, reciclables i de baix cost, utilitzant sorra com a motlle per produir components constructius. Es concep com una fresadora portàtil amb múltiples eines, una màquina per esculpir/pressionar la sorra i produir motlles complexos en els quals potencialment es poden adherir diferents materials (guix, ciment o altres).

HELIOBOT

Felipe Pecegueiro (Portugal), Jorge Orozco (Mèxic), Kfir Gluzberg (Canadà) IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya), 2010 Heliobot és el prototip a escala natural d’una màquina alimentada amb energia solar per a la fabricació digital in situ, capaç de funcionar de manera autònoma. No utilitza cap altra energia que la del sol i funciona concentrant l’energia solar per cremar, escalfar i tallar materials en procés de preparació i/o elements constructius per al muntatge posterior.

FAB [a]THING

Jun Huang (Xina), Jessica Lai (Nova Zelanda), Asim Hameed (Pakistan) IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya), 2010 Fab[a]Thing és un procés instantani de disseny/fabricació in situ en el qual la concepció, el processament i la construcció final es produeixen de manera gairebé simultània. Concebut com un procés CAD-CAM interactiu i sensible, acosta el disseny a l’usuari final, atès que permet fer un croquis in situ a través d’una interfície de realitat augmentada.

NGPS (Non Gravitational Printing System)

Ali Basbous (Líban), Miquel Lloveras (Espanya) IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya), 2010 NGPS és el prototip d’una màquina de deposició multilateral que deixa anar petites gotes de material de tipus pasta (com l’escaiola) en un bany líquid d’aigua i alginat, una solució química que permet que el líquid dipositat formi gotes perfectament esfèriques. El concepte del projecte va sorgir arran dels experiments de «gastronomia molecular» de Ferran Adrià, el famós xef del restaurant El Bulli.

PNEUmorphosys (pneumo-morphing-system)

Natalija Boljsakov (Perú), Brian Miller (Perú), Carlos Naranjo (Panamà) IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya), 2010 Aquesta investigació explora les possibilitats d’incorporar aire en el procés de construcció com a optimització estructural, distribució material i agent de transformació. PNEUmorphosys es concep com un encofrat flexible que incorpora un sistema intel·ligent de vàlvules controlades digitalment per regular el flux d’aire en una sèrie de cavitats independents.

 

 

Comissari/a

Marta Malé–Alemany (IAAC)

Dates

-

Àmbits de l'exposició

Activitats relacionades

Catàleg

+Info

Vídeos

Ajuntament de Barcelona