Barcelona Cultura

Victor Papanek: La política del disseny

Temporal
-

La reflexió sobre quin ha de ser el rol del disseny i el dissenyador actuals per ser veritablement útils a la societat és un tema que en les darreres dècades és present arreu. Tanmateix, hi ha algunes figures capdavanteres i precursores, i probablement la més destacada és Victor Papanek, autor del llibre de referència, Disseny per al món real (1971).

Victor Papanek és un dels pioners del disseny contemporani i un dels precursors més influents de l’activisme social i la sostenibilitat en el disseny. Les seves idees constitueixen l’essència del disseny crític, social, inclusiu i interdisciplinari.

La vida i obra de Papanek es presentaran a través d’una àmplia sèrie de peces originals i evocadores procedents de l’arxiu de la Fundació Victor Papanek, a més d’objectes d’alguns dels seus contemporanis com Charles i Ray Eames, Buckminster Fuller, i el grup radical Global Tools, entre d’altres. Entre les peces contemporànies, s’hi inclouran projectes de diversos dissenyadors i artistes internacionals relacionats amb el camp del disseny crític, social i activista.

L’exposició s’estructurarà per temes a partir de l’obra de Papanek i els seus contemporanis, com ara la política sobre dades i sobre els mitjans, les estructures socials digitals, la biotecnologia, la metodologia del disseny o design thinking, la sostenibilitat i la inclusió social.

Aquesta exposició és una coproducció del Museu del Disseny i el Vitra Design Museum, amb la col·laboració de la Victor Papanek Foundation i la Universitat d'Arts Aplicades de Viena.

Comissari/a

Amelie Klein (Vitra Design Museum), Alison J. Clarke (Victor J. Papanek Foundation, University of Applied Arts Vienna)

Àmbits de l'exposició

Activitats relacionades

  • Conferències, xerrades

    La via Papanek

    Gènesi i evolució del disseny social. Més >

Catàleg

+Info

Vídeos

Ajuntament de Barcelona