Barcelona Cultura

36 noves peces arriben del món al Museu

L’exposició permanent de disseny de producte “Del món al museu” ha incorporat 36 noves peces. Amb aquesta ampliació, el Museu del Disseny recopila 250 objectes representatius de les etapes més significatives del disseny industrial a Catalunya i Espanya, des de l’època del GATCPAC fins avui. “Volem ser l’aparador d’allò que està passant a casa nostra”, va dir Pilar Vélez, directora del Museu, a l’acte de presentació d’ahir, que va reunir bona part dels creadors dels objectes que ara ingressen a la mostra, formada per més de 2.000 peces. “És l’única col·lecció de l’estat dedicada al disseny de producte”, va remarcar.

Les noves peces enriqueixen el discurs de l’exposició, que reclama aquells objectes de disseny que formen part de la vida quotidiana com a part del patrimoni cultural. Entre les noves peces que s’exposen, hi ha autors consagrats com Gemma Bernal, Javier Mariscal i Curro Claret, així com empreses d’important trajectòria com Marset i Miele. A banda, també s’afegeixen per primer cop al fons del Museu Mut Design, Ana Hernando, CuldeSac Espacio Creativo i MADOM, entre d’altres.

Inaugurada el 2015, l’exposició “Del món al museu” s’organitza a partir de tres grans conceptes:

La capacitat dels objectes d’esdevenir una referència. S’hi reuneixen peces que han esdevingut exponents del bon disseny, prototipus d’èxit, dissenys personalitzats i també capdavanters. D’entre les recents incorporacions, destaca el Closca Fuga (2016) de Closca Design, pioners en crear el primer casc de bicicleta plegable del món, que no perd el valor de seguretat que s’exigeix a un complement d’aquest tipus. També s’hi troba el portasetrills (1961) que Rafael Marquina va pensar per endreçar i desplaçar les seves mítiques setrilleres, i la fruitera Malla (1999) de Curro Claret.

L’exploració dels materials i tècniques. Materials innovadors, artesanals, versàtils, desafiadors, ergonòmics i funcionals es concentren en aquest àmbit de l’exposició. Un exemple és Tanka (1972), un senzill i pràctic sistema per al bloqueig de corda, pensat en origen per als equips de muntanya i que ara és utilitzat arreu del món per a tota mena de peces de roba. També en el món de l’esport, la roda aerodinàmica de bicicleta HED3 (2005) és una altra de les noves incorporacions de la col·lecció.

El reconeixement social. Aspectes com la popularitat de la peça, el reconeixement professional i la capacitat de jugar amb la memòria visual i d’evocar formes i sensacions són protagonistes en aquest apartat de la mostra. Clipper Classic (1970) d’Enric Sardà, el primer encenedor recarregable de plàstic del món; el tamboret Dúplex (1981) de Javier Mariscal, el penjoll Os (1985) de la casa de joiera Tous, i el llum de taula FollowMe (2014) d’Inma Bermúdez, compacta, portàtil i recarregable per USB.

Vine a conèixer la col·lecció actualitzada de disseny industrial a la primera planta del Museu del Disseny!

Ajuntament de Barcelona