Barcelona Cultura

Activitat per la diada de Sant Jordi 2017

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, i amb el títol: Oficis i Orificis. Recorregut històric pels processos oblidats de l’art de fer llibres, el col•lectiu l’Automàtica ens farà un recorregut per la història del llibre a partir d’una selecció del fons del nostre Centre de Documentació.

L’Automàtica és un col•lectiu de dissenyadors gràfics, artistes i il•lustradors que han recuperat una impremta de Letterpress a Barcelona i l’han convertida en una associació cultural autogestionada per fer tallers, imprimir feines, experimentar i aprendre l’ofici. Per Sant Jordi, tres dels seus membres, Gerard Altaió, Ricardo Duque i Marc Torrent, es traslladen al Centre de Documentació del Museu del Disseny per parlar-nos de com els diferents processos de producció del llibre han anat modificant la nostre relació amb aquest objecte. Ells ens guiaran per la història dels oficis i processos invisibles sense els quals el llibre no existiria.

Es tracta d’un recorregut dinàmic a partir d’anècdotes i històries que il•lustren como s’han anat modificant els processos de fer llibres i també de la idea d’arxiu com espai de creació de la memòria. Els membres de l’Automàtica ens parlaran tant de la historia de la impressió tipogràfica en l’època de Gutemberg,com del llibre d’artista passant per la linotípia, la fotocomposició o el llibre digital.

El paper, la tipografia, la composició, la funció, el format, la impressió, la enquadernació són alguns dels aspectes sobre els quals es parlarà i es debatrà. Mitjançant l’anàlisi de llibres miniatura, intonsos, llibres rars, revistes, làmines, maquetes i altres materials d’arxiu els participants observaran el llibre des de punts de vista no habituals per tal de comprendre la complexitat d’aquest art.

Dia: 23 d’abril de 2017
Es faran dues sessions: a les 10.30h i a les 12.30 h.

Activitat gratuïta amb aforament limitat. 
Cal fer inscripció prèvia:

a documentacio.mdb@bcn.cat (indicant nom, cognoms, e-mail i telèfon de contacte);  al tel 93 256 68 30 dimarts i dimecres de 10h a 20h, dijous de 15h a 20h i divendres de 10h a 15h; i, presencialment  al Centre de Documentació en horari d'obertura.
Data límit d'inscripció divendres 21 d'abril a les 20h.

Ajuntament de Barcelona