Barcelona Cultura

Carles Riart desclassificat: L’arxiu d’un moblista

Ahir, dijous 17 de novembre, al Centre de Documentació del Museu del Disseny va tenir lloc la presentació de l'arxiu del dissenyador Carles Riart amb una conversa entre el mateix dissenyador de mobiliari i el també moblista Pepe Andreu en la qual es va traçar un recorregut per la dilatada trajectòria de Riart a partir d'una selecció dels seus mobles i interiors. 

La Fila 0 de l'acte va comptar amb Ricard Ferré (dissenyador industrial i col·laborador de Riart), Fernando Amat (propietari de Vinçon), Josep Maria Tremoleda (Mobles 114), Ramon Parellada (Fonda Europa-Granollers) i Josep Mañà (professor i gran coneixedor de l’obra de Carles Riart). També van assistir a l’acte Nina Massó (Santa & Cole), Isabel Campi (Fundació Història del Disseny), Mònica Piera (Associació per a l’Estudi del Moble), Abel de Benito (ADP), Isabel Roig (BCD), Guim Espelt (ADI-FAD), Marta Montmany, Jordi Sarrà, Quim Larrea, Josep Ma. Massana i Loles Duran.

Amb aquesta presentació el Museu del Disseny a través del seu Centre de Documentació donava a conèixer l’arxiu de Carles Riart després del treball de catalogació de l’arxiu integrat per 600 plànols i materials sobre 250 projectes que va donar al Museu ara fa un any. El museu posa així en relleu les possibilitats que aquests documents obren a la recerca tant per conèixer millor l'obra de Riart i el seu mètode de treball com per iniciar nous camins en la pràctica del disseny de mobiliari.

Carles Riart, guardonat amb el Premi Nacional de Disseny el 2011, el podríem descriure com un artesà del disseny, molt preocupat per la durabilitat de les seves peces i amb un interès per recuperar tipologies en desús i per crear-ne de noves a partir del profund coneixement de la tradició.

Riart inicia la seva carrera professional a principis dels anys 60 a Gris, tenda i estudi d'interiorisme creat amb Bigas Luna. Són característics els colors, les formes i els noms dels seus dissenys com cadira Desnuda, llibreria Sensación cercana, llum Humo de luz, taula Ojalá o sofà Perfil siamés.  De la seva col·laboració amb Mobles Casas, un taller d'ebenisteria de llarga tradició, va sorgir mobiliari per a projectes d'interiorisme com l'habitatge del publicista Salvador Pedreño, la Galeria Ciento o l’Snooker Club. Va ser un pioner en intentar crear un disseny democràtic, de baix cost i fàcil muntatge amb la seva Serie de muebles componibles para ser montados por usted mismo de 1974.  Però potser un dels  seus dissenys més imaginatius no va ser el d'un objecte sinó l'encès del pebeter de l'estadi olímpic a la cerimònia d'inauguració dels Jocs de Barcelona ’92.    

Ajuntament de Barcelona