Barcelona Cultura

Casa Bloc,menys és més

Durant els anys trenta del segle passat, grans ciutats com Barcelona presentaven problemes de salubritat i higiene, especialment als barris obrers. Per aquest motiu, la Generalitat de Catalunya va encarregar al GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània) diversos projectes en els quals l’objectiu principal era la creació d’habitatges per viure amb dignitat. Però, quina era la seva filosofia?

Aquesta etapa coincidia amb una època en què arquitectura i urbanisme apostaven per l’anomenat funcionalisme (la funció de l’edifici en determina la forma i prescindeix de la superficialitat). S’inspiraven en les tendències europees per incorporar nous materials, criteris i idees a l’estil propi del país.

El GATCPAC va proposar una sèrie de postulats que apostaven per millorar l’emplaçament, la comunicació, la urbanització, l’ocupació de l’espai o la seriació de les cases obreres. Amb aquest ideari volien donar resposta als problemes plantejats com ara la insalubritat o la falta de llum natural.

La Casa Bloc és un clar exemple d’aquests edificis d’habitatges pensats per acollir els treballadors de la zona. En aquell moment la proposta va ser totalment original i trencadora, amb edificis de caràcter social que s’havien construït fins aquell moment a Barcelona. Ara tens l’oportunitat de viure en primera persona tots els valors de la Cas Bloc: practicitat, economia d’espais o socialització de la comunitat.

Si vols visitar-la, ho pots fer qualsevol dissabte a les 11 del matí amb reserva prèvia. La visita guiada dura 1 hora i 30 minuts aproximadament i no et deixarà indiferent!

Membre de: Iconic Houses

Amb el suport de:

INCASÒL. Institut Català del Sòl
Departament de Territori i Sostenibilitat. Generalitat de Catalunya

Ajuntament de Barcelona